
L’Ajuntament de Terrassa ha creat un dispositiu per evitar en la mesura del possible la crema de contenidors, un problema molt estès a moltes ciutats del país. La Policia Municipal ha establert diferents línies d’actuació encaminades d’una banda cap a la prevenció, i d’altra cap a la identificació i detenció dels possibles responsables.
Així, al torn de nit, cada dia surt una unitat no identificada com a policia (vehicle no logotipat i agents de paisà) a la recerca de presumptes autors de crema de contenidors. A més, tots els agents del torn de nit disposen d’informació relativa a presumptes piròmans per poder-los identificar si és el cas, i en els llocs on actuen amb més assiduïtat.
D’altra banda, la policia ha dut a terme accions de formació per a treballadors d’Eco-Equip, i per a taxistes, per tal que aquests disposin d’eines per a detectar situacions en què es poden produir accions de crema de contenidors, o de detectar, mitjançant la observació de determinats comportaments, la presència d’aquest tipus de persones. El proper col·lectiu que farà aquests cursos seran els treballadors d’Egarvia.
El conjunt de mesures desenvolupades per la Policia Municipal ha fet possible que en el que portem d’any s’hagin pogut efectuar 53 identificacions i set detencions. Tots els detinguts tenen un perfil similar: home, adult, autòcton i amb problemes personals.
La crema d’un contenidor de residus o de qualsevol altre element de mobiliari urbà constitueix una falta de danys, que pot comportar diferents sancions econòmiques. En el cas que el foc generat arribi a comportar un perill per la integritat física de les persones, l’acció és constitutiva d’un delicte d’incendi, i com a tal comporta obrir la via penal.
Per tal de poder obtenir millors resultats en la lluita contra la crema de contenidors, l’Ajuntament de Terrassa posarà a disposició de la ciutadania un telèfon gratuït al qual es podrà trucar per a alertar de comportaments sospitosos o situacions de perill. El telèfon, que entrarà en servei en els propers dies, és el 900 770 092 i funcionarà durant les 24 hores del dia. El consistori ofereix també una adreça de correu electrònic on els ciutadans poder adreçar-se també en aquests casos: denuncia@terrassa.cat
El tinent d’alcalde de Planificació Urbanística i Territori, Jordi Ballart, ha dit que “la lluita contra l’incivisme, en particular amb els contenidors, és una prioritat del govern municipal, però per guanyar aquesta lluita cal també la implicació i la col·laboració ciutadana, perquè aquesta té la capacitat de multiplicar l’efecte de la tasca que es fa des de Policia Municipal i altres serveis”.
L’Ajuntament de Terrassa ha detectat un increment en el nombre de contenidors cremats al llarg del primer semestre d’aquest any. Entre l’1 de gener i el 25 de juny d’enguany s’han cremat 157 contenidors, mentre que la xifra del primer semestre del 2011 va ser de 132. L’increment, doncs, ha estat de prop del 19%. Amb tot, Jordi Ballart ha indicat que “a Terrassa hi ha prop de 8.800 contenidors, de manera que 157 contenidors cremats és menys del 2%”.
Pel que fa a les incidències durant la revetlla de Sant Joan, la tendència aquest any ha estat la contrària i la xifra de contenidors cremats ha minvat considerablement: aquest any se n’han cremat 9, mentre que el 2010 en van ser 14 i el 2011, 19. Aquesta davallada de més del 50% en el nombre de contenidors cremats durant la nit de Sant Joan ha estat possible gràcies a la col·laboració ciutadana i a les mesures preventives adoptades per l’ajuntament:
Retirada de 175 papereres de plàstic per evitar la seva destrucció, que es van tornar a col·locar un cop finalitzada la revetlla.
Col·locació de rètols informatius en diferents bateries de contenidors informant sobre la correcta utilització d’elements pirotècnics, sobretot a les zones de la ciutat on l’alta concentració de pirotècnia al carrer era més previsible.
Neteja de parterres, per evitar la crema de vegetals.