Els directors de les escoles públiques tindran més poder

Amb el decret de la Direcció dels Centres, aquests tindran un paper actiu en la configuració de les plantilles. CCOO s'oposa al decret i diu que hi ha alternatives

Publicat el 15 de novembre de 2010 a les 15:05
El govern de la Generalitat de Catalunya ja ha publicat el decret de la direcció dels centres educatius públics, que enforteix la figura del director, atorgant-li més competències i més responsabilitats. El decret aprovat el passat dimarts dia 2 de novembre és el tercer decret de desplegament de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), després del decret de Mapa Escolar i el decret d'Autonomia de Centres, aquest últim estretament lligat amb el recent decret de la Direcció dels Centres.

Tal com estableix la LEC, l'autonomia de cada centre és un dels principis organitzatius que regeixen el sistema educatiu. Així, l'exercici de l'autonomia a les escoles públiques exigeix que les direccions tinguin un lideratge educatiu, fet que comporta que aquests directors hagin de disposar de capacitats i competències professionals.

En concret, el decret de Direcció dels Centres estableix que el director de cada centre serà el cap de personal, és a dir, tindrà un paper actiu en la configuració de la plantilla de l'escola: podrà proposar els requisits del personal necessari. Fins ara, aquesta tasca corresponia al departament d'Educació. A més, el director podrà assignar responsabilitats específiques i proposar els complements retributius corresponents.

El decret estableix la creació de cursos de formació per a les direccions i també permetrà que aquestes obtinguin recursos econòmics per a la rendibilització de l'ús de les instal·lacions.

El director dels serveis territorials del departament d'Educació al Vallès Occidental, Josep Lluís Domeyó, valora positivament el nou decret ja que considera que, juntament amb el decret d'Autonomia de Centres, “farà que els directors puguin prendre decisions més pedagògiques i els centres podran ser més autònoms”.

Alguns directors d’escoles públiques de Terrassa aplaudeixen el decret, però recorden que no només cal autonomia, sinó també recursos per poder dur a terme els seus projectes.


Oposició
En canvi, CCOO s'oposa al decret i considera que hi ha “alternatives més funcionals, democràtiques i justes”. Una de les protestes que presenta el sindicat és que els directors de les escoles decideixin sobre la definició i els perfils de la plantilla “sense haver de consultar ni d’escoltar el claustre i el consell escolar”, que pot fer que el claustre no s'impliqui en els projectes del centre. D'altra banda, CCOO creu que “els centres democràtics són necessaris per a l'educació de la ciutadania i que “les organitzacions verticals són inoperants” a les escoles, on no només és el director qui genera les iniciatives, sinó que és tot el conjunt de professionals.


Jornada Intensiva al juny
El nou decret de la Direcció dels Centres educatius crea la possibilitat que les escoles, per elles mateixes, puguin organitzar-se la jornada durant el mes de juny. Aquest fet permetrà que les escoles que ho vulguin puguin realitzar la jornada intensiva. Amb aquest nou marc en què les direccions amplien la seva capacitat de decisió, podran proposar als serveis territorials la modalitat d'organització de la jornada que valorin com a més adient per a les darreres setmanes del curs.

L'anunci d'aquesta possibilitat va arribar aquest dijous passat al món educatiu amb una gran sorpresa. Enguany el departament d'Educació no contemplava la possibilitat de fer aquesta jornada intensiva i moltes escoles públiques, com a forma de protesta, van eliminar de la seva programació del curs les sortides i colònies dels alumnes. Els mestres justificaven que les hores de més que els suposaven les sortides i colònies es compensaven amb la jornada intensiva del juny.