18
d'abril
de
2015, 19:44
Actualitzat:
19
d'abril,
8:09h
Cada vegada són més comuns els grups de WhatsApp entre amics i família, però també entre pares. Utilitzar aquesta aplicació de mòbil per coses com demanar als altres pares els deures que el nostre fill s'ha descuidat, és perjudicial per educar els fills perquè siguin responsables i autònoms.
Així ho asseguren el director del programa d'Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Francesc Núñez, i la professora d'Educació i Psicologia de la mateixa universitat, Nati Cabrera, que expliquen que amb aquests comportaments els pares impedeixen que els nens portin a terme les responsabilitats que els corresponen.
WhatsApp i la responsabilitat
"Els pares pensen que ajuden al nens o nena facilitant el camí en excés, però no és així", assegura Cabrera, que recorda que una cosa és "mantenir bones relacions amb la comunitat de pares" i una altra molt diferent és fer que aquesta bona relació porti els nens a no fer cap esforç per assumir les seves responsabilitats, perquè ja saben que els pares estaran atents als seus "descuits".
"El procés educatiu i maduratiu l'han de fer ells", explica el professor universitari, que afegeix que el nen ha d'aprendre. "Així si un dia s'equivoca i no estudia els temes que entren a l'examen, el proper dia haurà d'estar més atent", és a dir, aprendrà la lliçó i les conseqüències de faltar a les seves responsabilitats.
Els pares i les noves tecnologies
De la mateixa manera que els adolescents han de fer un ús responsable de les noves tecnologies, els pares també. Aquests dos experts recorden que, encara que poden ser eines útils, també comporten certs perills, com "passar a la indignació, la crítica irreflexiva contra professors o a discussions i generalitzacions que escalfen els ànims dels grups de mares i pares".
Els experts recomanen "prudència" a l'hora de fer comentaris i no respondre "en calent" quan la situació sigui tensa per certs motius, especialment perquè també s'ha de tenir en compte que no tot el que circula per les xarxes socials és veritat. Per això, és necessari dubtar de molts continguts que ens arriben, abans de difondre'ls.
Com a conclusió, aquests dos experts fan una recomanació sobre el bon ús dels grups de WhatsApp per pares: "S'ha de pensar en la imatge personal i familiar que es transmet, i no explicar qüestions personals ni enviar missatges escombraries com fotos o acudits que a nosaltres ens semblen divertits".