Els treballadors de les grans empreses es queden sense sopar de Nadal

El gremi d'hostalers de la ciutat preveu una caiguda d'entre el 70 i el 80% del nombre de reserves d'enguany

Publicat el 21 de desembre de 2009 a les 22:31
Encara deu quedar alguna empresa que no ha celebrat el tradicional sopar de Nadal o, com a mínim, aquest és el desig dels restauradors de la comarca que han percebut, al llarg d'aquests dos últims anys, una tendència a esperar a l'últim minut per tancar les reserves.

Si les previsions són certes, enguany, un 80 per cent de les empreses de la demarcació no hauran celebrat el tradicional sopar de Nadal de treballadors. Una xifra que si se suma al descens d'un 30 o 35 per cent de la despesa en aquestes trobades crea un difícil panorama per al sector de la restauració.

“La gran davallada va arribar l'any passat, ens va agafar de sorpresa, però ara ja ens hem preparat amb propostes més econòmiques”, comenta Lluís Rístol, president del gremi d'Hostaleria de Terrassa i comarca i propietari del grup de restaurants Rístol. “A tots se'ns havia begut l'enteniment -grans menjars, grans vins...- podem fer menús més econòmics i menjar bé. La tendència actual passa per buscar el producte més econòmic sense perdre la qualitat”, continua.

La gran salvació per a molts restauradors ha estat la iniciativa popular, és a dir tot i que la empresa no ha organitzat el tradicional sopar o dinar, els treballadors han decidit quedar pel seu compte. Això ha provocat un increment de les reserves d'última hora i de menús de la casa per a aquestes ocasions.

El president del gremi és conscient de l'actual situació econòmica que viu el país però, amb tot, demana als restauradors que no desesperin i mirin d'adaptar-se: “S'ha acabat un cicle econòmic joiós, la crisi continua i ens hem d'adaptar als temps que corren. La gent no té efectiu i, tot i que no deixarà de sortir, no serà com abans, ni molt menys. Això va per llarg”.

“Els xinesos no són competència”

La manca de liquiditat de moltes llars ha provocat que cada cop es busquin més els preus econòmics, en detriment de la qualitat del producte. Davant d'això, durant aquestes dates són molts els treballadors que han decidit celebrar el dinar o sopar de Nadal en un restaurant xinès on els preus són molt econòmics i hi ha una gran varietat de menjars.

Malgrat tot, Rístol creu que no cal tenir por al gegant xinès si s'adapten els preus. “Si les coses es fan bé no cal tenir por, la gent acaba valorant la qualitat dels productes de la terra”, afirma, “hem de recuperar productes que abans la gent no volia, com els vins o els caves sense marca”. Per aquest motiu, diversos restaurants han decidit oferir al client un valor afegit com, per exemple, en el cas del restaurant Rístol durant aquests dies regalen un pa de pagès de la casa als seus clients.