Estudiants de l'Escola d'Art, en peu de guerra

Denuncien que el Consistori ha executat sense previ avís el cobrament d'una taxa de 360 euros; lamenten les "formes" emprades i ho consideren un "abús de poder"

Publicat el 15 de febrer de 2013 a les 21:30
Els estudiants es van manifestar a les portes del Vapor Universitari Foto: Pau Moya

Amb premeditació i traidoria. Així veuen i ho transmeten els estudiants de grau de l'Escola Municipal d'Art de Terrassa davant l'aplicació d'una taxa aquest passat mes de gener per part de l'Ajuntament de 36o euros. Una taxa que segons manifesten des de l'Associació d'Alumnes "no havia estat prèviament comunicada i que s'ha executat sense avisar de quan es faria ni de l'import total que suposaria".

Els fets es remunten al mes de setembre, quan el més d'un centenar d'alumnes de grau van anar a matrícular-se del curs. En aquell moment van abonar 230 euros mitjançant un ingrés bancari o transfarència a un compte que des de l'Escola els van facilitar. Va ser llavors que, alguns dels alumnes, i des de l'Associació remarquen "alguns", se'ls va dir que al mes de gener es cobraria un plus de la matrícula en forma de taxa del voltant de 100 euros corresponent a l'increment de taxes imposat per la Generalitat.

Els alumnes afirmen que en el ple municipal en què es van aprovar l'increment de la matrícula de les escoles bressol, de música i d'art, aquest corresponia a un 13,5 per cent. En canvi, segons manifesten, en realitat la pujada correspont al 180% ja que han passat de pagar 230 euros a pagar-ne gairebé 600. A més, exposen que els alumnes no residents a Terrassa han hagut de pagar un plus de 100 euros. D'aquesta manera, volen denunciar que l'Ajuntament ha duplicat la taxa imposada per la Generalitat de forma "inexplicable" i "injusta".

Aquest passat mes de gener, els alumnes van rebre de forma domiciliada un rebut corresponent a 360 euros en concepte de matriculació. Un rebut del qual "no se'ns va informar mitjançant cap comunicat o carta" i que ha estat carregat en un compte "que tampoc sabem d'on han tret, ja que nosaltres no hem facilitat les dades bancàries en el moment la matriculació. Per aquest motiu, hi ha casos que la taxa s'ha cobrat en comptes dels pares o fins i tot en comptes que un alumnes va obrir en el seu moment amb la seva parella i que a dia d'avui ja no hi figura com a titular".  A més, manifesten que en la resolució aprovada constava que es comunicaria als estudiants i se'ls donaria "un període voluntari de 2 mesos perquè fessim efectiva aquesta taxa", un termini que "no s'ha respectat".

Protecció de dades
Per tot plegat, els alumnes van dur a terme la setmana passada tres dies de mobilitzacions, actes de protesta i vagues per clamar contra la imposició d'una taxa "abusiva". Des de l'Associació lamenten especialment "les formes amb com ha estat executada, considerem que l'Ajuntament ha actuat de males maneres, s'ha apropiat de forma indeguda d'uns diners que no li pertoquen, i ens sentim com si ens haguessin robat". Les manifestacions van tenir el seu fruit i els estudiants van aconseguir reunir-se amb el regidor d'Educació, Manel Pérez.

Aquesta reunió no va donar els fruits que els alumnes esperaven ja que les seves reclamacions "no han estat ateses". Els estudiants  han demanat poder fraccionar els 360 euros en diversos pagaments i també que el Consistori ampli la forquilla de bonificacions, encara que sigui en la subvencions del 10%. La resposta de l'equip de govern no ha estat positiva i només s'han compromès "a revisar cas per cas, a actualitzar la base de dades dels alumnes i en tot cas a fer-se càrrec de les despeses de gestió". Davant d'això, l'Associació d'Alumnes ha convocat una assemblea urgent per debatre quines noves accions emprendran i també s'han posat en mans d'una advocada perquè els assesori jurídicament sobre la valúa d'aquesta taxa -que consideren que pot ser il·legal perquè no es contemplava en el "contracte" de la matriculació- i sobre la possible "vulneració de la llei de protecció de dades".