Horitzó 2020

Medi Ambient presenta el Pla per a l'Energia Sostenible de Terrassa per als propers 10 anys. L'objectiu és arribar a reduir en un 20% les emissions de CO2

Publicat el 18 de desembre de 2009 a les 21:13
La ciutat de Terrassa ja es prepara per la propera dècada. L'any 2020 és una data fixada amb vermell en el calendari de la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament que encapçala Màrius Massallé. D'aquí a 10 anys, Terrassa s'ha compromès a disminuir en un 20% les emissions de CO2. Aquest matí, Massallé ha presentat el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible de Terrassa. “El full de ruta de cap a on volem anar. És la millor manera de visualitzar que realment podem rebaixar les tones de CO2 per lluitar contra el canvi climàtic a nivell global”.

El tret de sortida es donarà amb l'entrada del nou any, però no es comença de nou. “Terrassa des de fa anys és pionera en la utilització d'energies renovables. El que passa que mai hem calculat res en concret. Amb aquest pla, posarem el comptador a zero i començarem a comptar”. L'objectiu és molt clar i la xifra encara més. La disminució del 20% de les actuals emissions de CO2 es tradueix en 163.799 tones. Per aconseguir-ho s'engegaran un total de 28 accions concretes per tal d'arribar a l'objectiu final. “La nostra voluntat és molt clara. Volem tirar endavant tots els projectes però també depenen de l'evolució que farà la societat i el món en els propers deu anys”. Tot i així, Massallé s'ha mostrat optimista en la resolució final ja que és una xifra “possible i perfectament assumible”.

Una de les accions que ajudaran a reduir considerablement les tones de CO2 és la substitució del 25% de la flota de vehicles privats de Terrassa per vehicles elèctrics, híbrids o de baixes emissions. “Estem segurs que un de cada quatre habitants es canviarà el cotxe en els propers 10 anys. I el canvi segur que comportarà cap a una millor eficiència en l'emissió de residus”. En aquest sentit, Massallé ha afegit que “actualment un 48% dels transports per la ciutat els fem en vehicle privat. Aquesta xifra s'ha de reduir com a mínim en un 8%”. L'arribada del Metro, les polítiques de mobilitat previstes en el pla director, l'ús del carril bici o l'increment dels trajectes a peu seran claus per assolir aquesta reducció.

També hi tindrà molt a veure la utilització de fonts d'energia renovables, tant en el sector domèstic com en els equipaments públics. També la implementació d'accions per reduir l'emissió de residus. “Actualment Terrassa compta amb un percentatge d'1,14kg per habitant cada dia i estem segurs que encara ho podem reduir més”.

Les xifres són clares. Els objectius estan marcats. Ara fa falta començar a posar fil a l'agulla.