Ignasi Cusidó president de la fundació Caixa Terrassa

L'entitat especial tindrà onze membres i donarà continuïtat a l'obra social | Es preveu la creació d'un Consell Consultiu i d'un òrgan de control

Publicat el 19 de juliol de 2013 a les 20:22
El Centre Cultural, un dels pilars de l'obra social Foto: Adrià Costa

Aquest divendres ha quedat constituït el patronat de la Fundació Especial Antiga Caixa Terrassa, creada per donar continuïtat a les activitats més destacades de l'obra social de l'antiga Caixa Terrassa. Després de l'aprovació per part de la Generalitat, la seva inscripció en el Registre de Fundacions de la Generalitat i el nomenament dels patrons han culminat el procés de creació d'aquesta fundació terrassenca, que esdevé una de les més importants de la ciutat per la seva magnitud, diversitat d'activitats i volum de persones beneficiàries.

La nova Fundació s'ha creat en compliment de la normativa estatal i de la Generalitat relativa a la transformació en fundacions de les obres socials de les antigues caixes d'estalvis. El punt de partida del procés va ser l'assumpció del negoci financer per part d'Unnim Banc, mentre que l'obra social va quedar a Unnim Caixa. Unnim Banc va ser adquirit per BBVA, i Unnim Caixa s'ha transformat ara en diverses fundacions en línia amb l'origen de les antigues caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa.

Obres emblemàtiques
De la Fundació Antiga Caixa Terrassa, en dependran les obres socials més rellevants que durant tants anys va dur a terme l'Antiga Caixa Terrassa, com són el Centre Cultural, els tallers Amat Roumens-Fupar, d'integració de persones discapacitades, i la Llar de l'Ancianitat, per a l'atenció de gent gran amb necessitats.

La Fundació Antiga Caixa Terrassa ha heretat tot el patrimoni i edificis de l'antiga obra social (Centre Cultural, Fupar, Llar), així com l'edifici de l’Euncet, que està cedit en règim de lloguer; el Centre de Rehabilitació per a Laringectomitzats, que està gestionat per l'associació Oncolliga, i l'Aula Cultural de Rubí, que celebra activitats promogudes per l'Ajuntament d'aquesta localitat. Dins del patrimoni, la Fundació també compta amb el fons d'art de l’antiga Caixa Terrassa, que conté més d'un miler d'obres, majoritàriament pintura terrassenca i catalana dels segles XIX i XX.

En el procés de transformació en fundacions d'Unnim Caixa, paral·lelament a la creació de la Fundació Antiga Caixa Terrassa, s’ha creat la Fundació Especial Antigues Caixes Catalanes de Manlleu, Sabadell i Terrassa, destinada a realitzar accions socials i culturals arreu de Catalunya.

11 membres
La primera reunió del Patronat de la Fundació Especial Antiga Caixa Terrassa ha estat convocada per Martí Colomer, com a patró de major edat. Inicialment, hi ha 11 patrons, que representen diferents entitats terrassenques.

Es tracta de l'Ajuntament de Terrassa, que el representa l'alcalde Jordi Ballart, l'Institut Industrial (Martí Colomer), Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa (Marià Galí), Cambra de la Propietat (Jaume Colom-Noguera), Fundació Busquets (Miquel Font), Mútua de Terrassa (Nora Barata), Col·legi d'Advocats (Maria Vidal), Cecot (Ignasi Cusidó, director general de Lamp) i Leitat (Eusebi Cima). A títol personal, han estat nomenats membres del Patronat Jaume Ribera i Josep Casajuana. També a títol personal, Ramon Flo ha estat nomenat secretari no patró.

Així mateix, la Fundació reserva uns llocs a empreses/mecenes, que estan pendents de nomenar. El Patronat pot arribar a un màxim de 15 membres, de manera que encara es poden produir noves incorporacions. Els estatuts de la Fundació també preveuen la creació d'un Consell Consultiu per donar suport al Patronat i un òrgan de Control per vetllar pel bon funcionament de la gestió.

En la reunió constituent, ha estat elegit president del Patronat i de la Fundació l’empresari Ignasi Cusidó, per a un mandat de sis anys, com la resta dels membres del Patronat. Com a vicepresidenta, ha estat elegida l’advocada Maria Vidal.