Sociats, que fa poques setmanes ja va guanyar la Vallès Drac Race –també al Parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac- ha tirat d'un grup de cinc corredors que s'ha destacat en els primers quilòmetres. Després de superar l'equador de la prova, el de Sant Feliu Sasserra ha marxat sol i ha coronat la Mola com a líder. En el descens, el matadeperenc Pere Aurell, l'altre gran favorit i que va ser tercer l'any passat, l'ha avançat però Sociats ha aprofitat els deu quilòmetres finals més corredors per recuperar la primera posició. Finalment, l'atleta bagenc ha entrat a meta amb un temps de 3 hores i 39 minuts pels 3:34 d'Aurell. "Certament, és un bon final de temporada", ha assenyalat Sociats a NacióMuntanya. El podi masculí l'ha completat Àlex Martínez.

La pujada a la Mola, punt emblemàtic de la Primera Marató de Muntanya de Catalunya Foto: Josep Maria Montaner
Vint anys d'història
La prova va arrencar el 1995 amb 77 participants a la marató i uns 473 sumant-hi la mitja i la Cursa de Sant Jaume, de 12 quilòmetres. L'any passat ja es va arribar al mig miler de participants a la prova de 42 km i 1.725 entre les quatre comptant la de canicròs, novetat incorporada el 2005 i que ha esdevingut una de les competicions més nombroses de l'Estat.
La cursa, que transcorre pel Parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, va començar disputant-se per camins amples i corribles. El 2003, quan per primera vegada va formar part de la Copa d'Espanya, es van introduir corriols per ser fer-la més tècnica i el 2009, per primera vegada, s'hi va afegir l'ascens a l'emblemàtic cim de la Mola i modificant el plantejament general.
Fotos de la Primera Marató de Muntanya 2014 (Josep Maria Montaner)