L’estudi sobre el Quart Cinturó pot acabar als tribunals

Unes 2.000 persones, segons els organitzadors, van participar ahir a la manifestació contra el Quart Cinturó a Sabadell

Publicat el 04 d’octubre de 2010 a les 21:41
A sis dies per a que es tanqui el període per presentar al·legacions a l’estudi informatiu del traçat del Quart Cinturó (el proper dia 9), unes 2.000 persones segons la organització, i menys de mil, segons fonts policials, van sortir al carrer ahir diumenge per reclamar que la proposta de Madrid “no és la que el territori vol i necessita”, tal i com es deia en el manifest llegit per l’artista Pep Bou. D’aquesta manera, setze anys després del ‘NO’ gegant construït al Bosc de Can Deu, Sabadell es va tornar a convertir en el municipi insígnia del rebuig a aquesta infraestructura, en una manifestació en la qual hi van participar diferents entitats i ciutadans de tota la comarca. “El que necessitem és millorar la mobilitat interna de la segona corona metropolitana”, va assegurar el portaveu de la Campanya contra el Quart Cinturó, Toni Altaió. Unes paraules que van servir per posar un altre element en discussió sobre la taula: “la via no és competència de l’Estat, sinó de la Generalitat”.

Presència política
De fet, la manifestació també va comptar amb la presència del proper cap de llista d’ICV a les eleccions catalanes, Joan Herrera; el secretari general d’ERC, Joan Ridao, i la portaveu republicana al Parlament català, Anna Simó. Tots ells, igual que l’ADENC, van deixar clar que si els recursos administratius que han presentat a Madrid per impugnar l’estudi no arriben a bon port, presentaran un contenciós administratiu per endegar de nou la tramitació de la via.

Els tres polítics també van recordar que el Parlament català ja va definir com hauria de ser aquesta via: una ronda del Vallès. “No cal trinxar tot el territori perquè els camions puguin anar més ràpid d’Algesires a França”, va declarar l’ecosocialista, afegint que “el mateix govern que no fa arribar el tren a l’aeroport del Prat, ara decideix tirar endavant el Quart Cinturó”.

Més modern i sostenible
Al seu torn, Ridao va recordar que la Generalitat va donar “a una part del traçat un enfocament més modern i sostenible”. Precisament, Simó va fer esment de la necessitat que la Ronda Vallès sigui “una connexió entre el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i l’Oriental”.

Durant la lectura del manifest els polítics catalans van rebre una xiulada d’alguns participants.

Es reprenen les obres a la B-40

El ple ordinari de setembre de l’Ajuntament de Terrassa celebrat dijous va aprovar la proposta de resolució presentada per Convergència i Unió (CiU) que demana la represa de les obres a la B-40 en el tram entre Viladecavalls i Olesa de Montserrat. Els subtrams Terrassa-Viladecavalls i Olesa de Montserrat-Abrera van ser inaugurats el passat mes de juny, però el subtram del mig, el que els ha de connectar, encara no està acabat. Segons el previst, l'autovia havia d'obrir-se al trànsit en la seva totalitat el 2012. Però la crisi econòmica i les retallades que ha dut a terme el ministeri de Foment gairebé han aturat les obres.

Aquesta iniciativa coincideix en el temps amb l'anunci que ha fet Foment: s'ha inclòs una partida de 23 milions d'euros per al projecte en els pressupostos de l'Estat i les obres s'han reprogramat de manera que acabaran el 2015, tres anys més tard de la data prevista inicialment. Aquest anunci, però, no aturarà la proposta aprovada al ple municipal de Terrassa, donat que aquesta contempla que es recuperi el temps perdut per l'aturada de les obres i que la B-40 s'obri al trànsit el 2012. D’altra banda, el proper dia 8 d’octubre se celebrarà un ple extraordinari en aquesta població, a petició de CiU i del PPC, sobre el Quart Cinturó.