La bandera europea oneja a mig pal a Terrassa en favor del dret d'asil

Aquest és un dels acords que han assolit tots els grups municipals, a excepció del PP, en relació a la crisi de les persones refugiades de Síria

Publicat el 18 de març de 2016 a les 14:50
La bandera europea onejarà a mig pal a la façana de l'Ajuntament de Terrassa des d'avui, 18 de març i fins el 9 el maig –Dia d'Europa-, en senyal de rebuig al preacord subscrit el passat 8 de març pels caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea (UE) amb el Govern de Turquia per deportar a tots els migrants en situació irregular que arribin a la UE a través d'aquest país, incloses les persones demandants d'asil sirianes i de qualsevol altra nacionalitat.

Aquest és un dels acords que han assolit tots els grups municipals, a excepció del PP, en relació a la crisi de les persones refugiades de Síria. D'acord amb aquest document, Terrassa exigeix a la UE i als Estats membres donar una resposta humanitària urgent davant la greu situació que viuen les persones refugiades, respectuosa amb el dret internacional d'asil i els drets humans.

Igualment, la ciutat se suma al manifest "Passatge Segur", subscrit per moltes organitzacions socials, sindicats i partits polítics de tota Europa, que insta la UE i els seus Estats membres a què ordenin la creació de passadissos humanitaris i que possibilitin, des del respecte, l'asil d'aquestes persones entre els 28 Estats membres de la UE.

Aquest és el text íntegre de la proposta d'acord en relació al preacord subscrit pels caps d'Estat i el Govern de la UE amb Turquia:

"El passat 8 de març, les i els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea van arribar a un principi d'acord per posar en marxa un programa per deportar a Turquia tots els migrants -incloses les persones demandants d'asil sirians i de qualsevol altra nacionalitat-, que arribin a la Unió Europea a través d'aquest país, a canvi que els Estats de la Unió ressituin un nombre equivalent de persones refugiades sirianes assentades ja a Turquia, i d'altres mesures econòmiques i polítiques a favor de l'Estat turc.

L'Ajuntament de Terrassa considerem que, de confirmar aquest pacte, la Unió Europea no estaria respectant els convenis internacionals sobre dret internacional d'asil. I que estaríem assistint a més al procés de deconstrucció de la Unió Europea. A Terrassa no reconeixem aquesta Europa, i creiem que no es pot fer un acord d'interessos amb Turquia utilitzant els drets de les persones refugiades i migrants com a moneda de canvi, perquè el considerem inadmissible. L'Ajuntament de Terrassa considerem que les i els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea, davant la crisi més greu que viu des de la Segona Guerra Mundial, han signat un preacord immoral i de dubtosa legalitat, que, de confirmar-se els termes als quals hem tingut accés a través de les informacions recollides pels mitjans de comunicació, contravé clarament el dret d'asil i múltiples convenis internacionals sobre drets humans. L'Ajuntament de Terrassa mostra la seva adhesió a les peticions d'organitzacions no governamentals, Alt Comissionat de l'ONU per a les persones refugiades, i activistes pro drets humans en la denúncia, rebuig i exigència de retirada del preacord de la Unió Europea i Turquia per a devolucions massives, així com l'exigència d'abordar amb urgència la crisi de les persones refugiades defensant els drets humans, creant passadissos humanitaris, acollint-los amb respecte i solidaritat, i possibilitant-los l'asil entre els membres de la Unió Europea".

És per tot això que la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Terrassa adopta els següents Acords

1.- L'Ajuntament de Terrassa mostra el seu rebuig a l'acord assolit entre les i els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea amb Turquia que contempla la devolució a Turquia de tots els migrants -incloses les persones demandants d'asil sirians i de qualsevol altra nacionalitat-, que arribin a la Unió Europea.
2.- L'Ajuntament de Terrassa exigeix a la Unió Europea i als Estats membres donar una resposta humanitària urgent davant la greu situació que viuen les persones refugiades, respectuosa amb el dret internacional d'asil i els drets humans. En aquest sentit, insta el Govern de la Unió Europea i als Estats membres a la retirada de qualsevol acord, pacte, conveni o proposta d'acció que no respecti el dret internacional d'asil o convenis internacionals sobre drets humans signats per la Unió Europea.
3.- L'Ajuntament de Terrassa se suma al Manifest "Passatge Segur" subscrit per moltes organitzacions socials, sindicats i partits polítics de tota Europa i, en aquest sentit, insta la UE i els seus Estats membres a què ordenin la creació de passadissos humanitaris, i que possibilitin, des del respecte, l'asil d'aquestes persones entre els 28 Estats membres de la Unió Europea.
4.- A partir del dia 18 de març i fins el 9 de maig, a la façana de l'Ajuntament de Terrassa onejarà la bandera Europea a mitja asta com a senyal de dol i en favor dels drets humans i el dret d'asil. Cinc anys de suport als refugiats sirians L'Ajuntament treballa en aquest tema des de 2011 de la mà de d'entitats especialitzades i a partir de la sensibilització i la informació al ciutadà, amb l'objectiu de pal·liar la crisi de les persones refugiades de Síria i el desenvolupament d'accions d'ajuda humanitària.

El consistori ha habilitat una pàgina web amb informació de les accions que es realitzen a la ciutat, com exposicions, conferències, etc. (terrassa.cat/solidaritat), i també ha ofert una adreça de correu electrònic on tothom qui vulgui oferir la seva col·laboració s'hi pot adreçar (solidaritat@terrassa.cat). Ja hi ha més de 100 persones apuntades en aquest directori fins al moment.

Des de l'Ajuntament també s'ha creat una comissió tècnica per articular i coordinar l'actuació municipal en l'acollida de les persones refugiades.

A més, s'estan ultimant els detalls per a la propera constitució de la Taula Local per a les Persones Refugiades, depenent del Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional, fruit de l'aprovació al Ple, al setembre del 2015, d'una moció de recolzament a la xarxa de Ciutats Refugi.

El Ple també va aprovar, al febrer del 2015, un acord de la Junta de Portaveus per tal que l'Ajuntament incorpori la perspectiva de gènere en totes les actuacions vinculades a la defensa dels drets i l'atenció de les persones refugiades, així com a la seva acollida. En aquest sentit, l'eix conductor dels actes de commemoració del Dia Internacional de les Dones 2016, 8 de març, es van centrar en el lema ‘Refugiades, Desplaçades: l'exili invisible. Una mirada de gènere' amb l'objectiu de fer visible el drama humanitari que milers de persones estan patint a les portes d'Europa arran de diferents conflictes bèl·lics des d'una perspectiva de gènere, posant l'èmfasi en l'especial vulnerabilitat de les dones.