La Cecot entra al patronat de la Fundació Caixa Terrassa

La Generalitat ha signat la constitució de quatre fundacions de l'antiga Unnim, una per cada entitat d'origen i una fundació paraigua

Publicat el 23 de maig de 2013 a les 19:33
La Llar de l'Ancianitat de Caixa Terrassa

Finalment, s’ha imposat la lògica. La CECOT formarà part del patronat de la nova Fundació Especial Antiga Caixa Terrassa. Avui s’ha signat la constitució de les quatre fundacions de l’antiga Unnim, una per a Terrassa, una per a Sabadell, una per a Manlleu i una fundació paraigua que podrà operar a tot Catalunya. En el cas del patronat egarenc, s’havia presentat a l’administració una primera llista en què no hi apareixia la patronal encapçalada per Antoni Abad. Tal com va recollir La Torre fa un parell de mesos, fonts de la CECOT asseguraven que “el senyor Jaume Ribera -antic president de Caixa Terrassa i enllaç amb la comissió de la Generalitat que vetllaria pel procés de conversió a fundació- ha exclòs de la llista la CECOT, i s’ha limitat a proposar-li per telèfon a l’Institut Industrial, el gremi tèxtil de la patronal, que s’incorpori al patronat”. En aquesta llista hi apareixen, en canvi, altres entitats emblemàtiques de la ciutat com la Cambra de Comerç, la Fundació Busquets i l’Ajuntament.

La Generalitat ha donat llum verd al patronat, que estarà integrat per l’Ajuntament de Terrassa; la Cambra de Comerç de Terrassa; la Cambra de la Propietat Urbana, la Mútua de Terrassa; la Fundació Busquets; el Col·legi d’Advocats de Terrassa; l’Institut Industrial de Terrassa i la patronal CECOT. A més a més, segons ha pogut saber La Torre , l’antic president de Caixa Terrassa tindrà un lloc assegurat al patronat, com a ‘persona de prestigi’, per bé que oficialment haurà d’aconseguir el vot favorable dels membres del patronat que ja estan designats. Això no obstant, és força improbable que Ribera aconsegueixi ser el president de la Fundació Especial Antiga Caixa Terrassa.

L’estructura de les noves fundacions, que ja va avançar La Torre el març de 2012, permetrà que cada entitat reprengui el camí per separat, cercant fórmules d’autofinançament per als seus projectes socials, explotant els productes i serveis propis, així com el patrimoni que conserva cada caixa d’abans de produir-se la fusió l’1 de juliol de 2010. A Terrassa li correspondrà el 47% dels 10 milions d’euros en actius líquids d’UnnimCaixa, és dir, 4,7 milions, tal com es va establir en el moment d’agrupar les obres socials. A banda, la Fundació Especial Antiga Caixa Terrassa gestionarà els actius propis com la Fundació President Torres Falguera, que gestiona la Llar d’Avis, i la Fundació Cultural Privada Caixa Terrassa, de la qual pengen el Centre Cultural Unnim i la Fundació President Amat Roumens, que gestiona Fupar.

La fundació tindrà un director general, amb veu però sense vot en les reunions del patronat, perquè no en pot ser membre. La nova entitat haurà de dissenyar un pla de viabilitat a mig i llarg termini dels projectes més emblemàtics de l’obra social de Caixa Terrassa, perquè bona part dels seus actius estan atrapats en patrimoni.

De fet, l’obra social d’Unnim ja va començar a estudiar ajustaments de costos i de preus en serveis que ja són cofinançats pels usuaris, conscients que si no es racionalitza la despesa i es mantenen els ingressos, més aviat que tard s’hauria de posar en risc el patrimoni de la fundació per sostenir el servei. Treure rendibilitat dels diners a través de dipòsits i altres productes financers, cercar mecenes a la ciutat i fins i tot intentar vendre alguns dels immobles en propietat, són opcions que hauran de posar-se sobre la taula.

Neix la Fundació Especial Antiga Caixa Terrassa