La crisi redueix la bossa de brossa

Els vallesans generen al 2012 menys residus que a finals dels noranta

Publicat el 08 de maig de 2013 a les 19:43
El president del Consorci, Joan Carles Sánchez, i la vicepresidenta, Eva Herrero Foto: C.C.V.O.

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental ha fet públiques les dades de recollida de residus de la comarca referents a l’any 2012. Les dades mostren que la generació de residus al Vallès Occidental segueix la tendència a la baixa i es situa a nivells de l’any 2000. Fins i tot, si es té en compte la dada de generació de residus per habitant i dia ens situem a finals dels anys noranta. Actualment, cada ciutadà de la comarca genera poc més d’un quilo al dia de residus, mentre que l’any 2000 en generava 1’37.

Durant el 2012 es van recollir 249.628 tones de deixalles, 20.308 tones menys que el 2011. Això indica una davallada del 7’52 per cent en la generació de residus, que afecta tant a la recollida de la fracció resta com de les diferents fraccions de selectiva. En aquest cas, el paper i els voluminosos són les fraccions que més baixen, amb disminucions de fins el 30%. Les altres fraccions de recollida selectiva –matèria orgànica, vidre, envasos i altres- tenen davallades de l’entorn del 3,6%.

El nivell de tones generades als diferents municipis durant l’any 2012 es remunta a nivells de l’any 2000. En aquell any, es van recollir 252.424 tones, d’un total d’una població de 503.846 habitants. El 2012, els 624.818 habitants dels municipis de la comarca han recollit 249.628 tones. És a dir, gairebé la mateixa quantitat però produïda per 120.000 persones més.

Aquesta situació ha fet que també hagi baixat considerablement la ràtio de quilos generats per habitant. El 2012 cada vallesà i vallesana va generar poc més d’un quilo de deixalles cada dia (1’09), o el que és el mateix: 400 quilos l’any. En canvi, si ho comparem amb l’any 2011, cada ciutadà havia produït 1’19 quilos per dia (435 l’any). En 12 anys, la ràtio de generació per habitant i dia ha caigut un 20%, més de 100 quilos, ja que al 2000 cada persona generava 1’37 quilos al dia (501 quilos l’any).

Les dades les han presentat aquest migdia el president del Consorci, Joan Carles Sánchez, i la vicepresidenta, Eva Herrero. Durant la presentació, tant Sánchez com Herrero han afirmat que la davallada de la generació de residus es deu als efectes de la situació econòmica però també han destacat que hi ha un component important del comportament ambiental de la ciutadania.

Joan Carles Sánchez ha destacat que “les dades mostren clarament el paral·lelisme entre la generació de residus i la realitat socio-econòmica de la comarca i el país i preocupen des del punt de vista social”. En aquesta mateixa línia Eva Herrero ha afirmat que “aquestes dades en un altre context serien molt positives per en aquest context no ho són ja que reflecteixen la realitat socio-econòmica de la ciutadania de la comarca. El repte seria mantenir la ratio de generació en un context de recuperació del consum”.

El President del Consorci també ha afirmat que “l’objectiu de millora no és tant en la generació, que ja ha disminuït molt, sinó més en la distribució de la resta i les selectives. Aquí tenim camí per recórrer, per exemple en fraccions com la matèria orgànica. Els darrers anys hem baixat el total de residus i hem sabut mantenir la selectiva, fet que ens indica que els ciutadans s’han compromès amb el bon tractament dels residus, però encara podem millorar”.


La davallada de les tones recollides també afecta la recollida selectiva. En
aquest cas, cal dir que s’han recollit selectivament 88.966 tones.

Amb tot, el 64% de totes les deixalles segueixen sent residus del contenidor de
la resta, mentre que el 35’64% restant correspon al total dels residus recollits 
selectivament. Aquesta dada indica un manteniment d’aquest percentatge però
mostra una certa tendència a la baixa respecte el 2011, quan era del 36’46%.

El paper i els voluminosos, les fraccions que més perden i el tèxtil, el que
més guanya La situació econòmica, la davallada del consum i la recollida de materials als contenidors fan que dues fraccions pateixin una baixada important i que
destaca per sobre de totes les altres: el paper i els voluminosos.

En el cas del paper, durant el 2012 s’han recollit 14.200 tones, un 24’4% menys que el 2011 (4.558 tones menys en un any). Si ho comparem amb l’any 2007, amb una situació econòmica ben diferent, la reducció és de gairebé la meitat (un 46% menys): aquell any es van recollir 26.427 tones.

En el cas dels residus voluminosos (mobles vells, trastos, electrodomèstics...),
aquests han patit una baixada del 29’7% durant el 2012. Se n’han recollit 7.472
tones, mentre que el 2011 se’n van recollir 10.627.

La fracció que més augmenta és el tèxtil gràcies a bones experiències de recollida en alguns municipis de la comarca. En aquest cas puja un 37% i s’han recollit 1.099 tones.

Recuperació de materials de la fracció resta al CTR-Vallès

Durant el 2012 han entrat al CTR-Vallès un total de 146.500 tones de fracció resta, provinents de 14 municipis de la comarca. Aquests residus es sotmeten a diferents processos de selecció i recuperació, i només la meitat (un 56%) acaben al dipòsit controlat. D’aquesta manera, gràcies a la tasca que es fa al Centre de Tractament de Residus, la selecció i la recuperació dels materials i de la matèria orgànica, es redueix en gairebé la meitat el nombre de tones que acaben al dipòsit controlat. Del total de residus que arriben al CTR-Vallès, durant el 2012 s’ha recuperat el 20% de materials valoritzables: paper-cartró, metalls, bricks, diferents plàstics i material bioestabilitzat (compost provinent de la matèria orgànica no apte per a usos agrícoles però sí per
jardineria, recuperació d’espais...).