La deixalleria Terrassa Neta incorpora un sistema de regeneració d'aigües residuals

Recupera les aigües pròpies, les del Centre d'Animals i les de TMESA i estalvia 20.000 litres d'aigua al dia

Publicat el 18 de març de 2011 a les 18:31
La deixalleria municipal Terrassa Neta ha instal·lat un sistema per a regenerar i reutilitzar les aigües residuals tractades a la seva depuradora. D’aquesta manera l’equipament, ubicat a Can Barba, pot aprofitar aigües residuals pròpies i les d’altres serveis municipals propers: TMESA i el Centre d’Atenció d’Animals Domèstics (CAAD). Amb aquest sistema, la deixalleria disposa d’aigua per a la neteja de les instal·lacions i dels camions d’Eco-Equip, i pels sanitaris de l’equipament, estalviant una mitjana de 20.000 litres d’aigua al dia. L’aigua regenerada també alimenta la bassa que nodreix els hidrants contra incendis de l’equipament. En cas de necessitat també es pot utilitzar per omplir camions cisterna destinats a la neteja de carrers o al rec de parcs i jardins, per exemple en períodes de sequera, quan es prohibeix l’ús d’aigua potable per a aquestes activitats.

Aquest sistema de regeneració, anomenat també de tractament terciari, recull les aigües que surten de la depuradora, on ja es fa un primer tractament, i les passa per un filtre de sorra per després fer-hi una desinfecció mitjançant llum ultraviolada i una segona desinfecció amb clor. Les aigües obtingudes amb aquest procés compleixen els nivells de qualitat exigits al Reial Decret 1620/2007, de 7 de desembre, pel que s’estableix el règim jurídic de la reutilització de les aigües depurades tractades. Finalment, aquestes aigües s’emmagatzemen en un dipòsit de 30 m3 i són bombejades fins als diferents punts d’ús dins les instal·lacions de la deixalleria per a la seva reutilització.

La deixalleria ja disposava d’una depuradora per tractar les aigües residuals abans d’abocar-les a la llera. Aquesta depuradora recollia també les aigües residuals de TMESA. Per la seva banda, el CAAD disposava també d’una depuradora per tractar l’aigua abans d’abocar-la, però el dipòsit s’estava deteriorant i calia emprendre alguna acció urgent. Finalment, es va optar per conduir també les aigües del centre fins la depuradora de la deixalleria. Actualment s’està estudiant la possibilitat de portar-hi també les aigües residuals de la planta de compostatge gestionada pel Consorci de Residus, situada a tocar de la deixalleria.

La instal·lació d’aquest sistema ha representat una inversió de 63.986,84 euros, als quals cal afegir la conducció de les aigües del CAAD fins la depuradora, amb un cost de 47.916,55 euros.