
El Centre Excursionista de Terrassa (CET) inaugurarà la nova taula d’orientació del cim del Montcau el proper 24 de juny. Ho farà coincidint amb l’any del 40è aniversari del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, que se celebra enguany. El nou element orientador substituirà l’actual, que fa 50 anys que es va estrenar.
Josep Maria Escoda, projectista matricer i soci del CET, s’encarrega de la construcció de la nova taula. La seva feina a hores d’ara és fabricar els 86 elements combinats d’acer inoxidable i bronze que, encaixats a pressió, conformaran una sola peça al final del procés. Aquesta feina és un dels darrers passos per tenir enllestida la construcció que ha de coronar el Montcau.
La nova taula comptarà amb el mateix dibuix que té la vella taula del Montcau, però serà un dibuix renovat i millorat. Prèviament a la seva construcció, el dibuix que l’ha de configurar s’ha sotmès a una revisió estricta tan dels angles dels elements que s’hi representen com de la seva toponímia. S’han utilitzat tècniques actuals de cartografia i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac hi ha donat el seu vistiplau.
El projecte de renovació de la taula d’orientació del Montcau arriba poc després de la celebració del Centenari del CET. A l’entitat li va semblar molt encertada la proposta de Josep Maria Escoda de renovar la construcció que corona ara el Montcau coincidint amb l’efemèride, coincidint amb els 50 anys d’antiguitat de la taula que hi ha actualment al Montcau i coincidint, també, amb la celebració dels 40 anys del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, que en concret s’acompleixen el 24 de juliol. El cost de la taula està sent cobert per una inversió d’Unnim i per Josep Maria Escoda.
Els darrers passos de fabricació s’han pogut dur a terme gràcies a la mà d’obra Josep Maria Escoda i també de Miquel Escoda i Jordi Martínez, el fill i el gendre de l’impulsor, que són administradors de l’empresa Nova Proima. Es fan les peces de la nova taula buscant hores mortes de les màquines d’electroerosió i centre de mecanitzat de la seva empresa i aprofitant-les per fer les peces de la taula.
Les peces que formaran el nou element orientador es fan a través de programes d’ordinador que envien el projecte a les màquines d’alta tecnologia que reprodueixen amb exactitud els dibuixos que s’han fet. “Sovint”, explica Josep Maria Escoda, “les màquines fan la peça amb menys temps del que jo he tardat en dibuixar-la, ja que s’han de donar les mides de la peça sector per sector i radi per radi”.
El darrer pas per tenir enllestida la taula d’orientació serà la seva instal·lació al cim del Montcau, des d’on els caminaires que s’hi enfilin podran identificar els relleus que vegin a l’horitzó a partir de les indicacions de la construcció.