
La Comissió Local de Protecció Civil de Terrassa assumirà la funció d'homologar els plans d'autoprotecció de les empreses, establiments, centres, instal·lacions o activitats d'interès local, d'acord a la nova normativa que ha entrat en vigor a Catalunya. Per poder realitzar aquesta nova competència, la Comissió Local de Protecció Civil de Terrassa està actualitzant el seu reglament de funcionament intern.
Aquest dimarts s'ha proposat el text del nou reglament als membres de la Comissió durant la reunió que s’ha celebrat a l’Ajuntament de Terrassa i que ha estat presidida pel tinent d'alcalde de Planificació Urbanística i Territori, Jordi Ballart. A partir d'ara, s'inicia un període de recollida d'aportacions previ a la seva aprovació definitiva.
L'homologació dels plans d'autoprotecció i l'estudi de possibles al·legacions anirà a càrrec de la Comissió Permanent de la Comissió de Protecció Civil, que és un nou òrgan de treball que també es crearà amb l'entrada en vigor del nou reglament. Fins ara, la Comissió de Protecció Civil només comptava amb un plenari, però s'ha decidit constituir també una comissió permanent amb una composició més reduïda amb l'objectiu d'agilitzar el seu funcionament i la presa de decisions.
Un cop realitzada la tramitació, es donarà compte al plenari de la Comissió. A més, en el cas de plans de protecció civil de tot el municipi, la Comissió Permanent s'encarregarà de fer els informes previs per tal de poder-los proposar al Plenari i, a partir d'aquí, iniciar el tràmit per a la seva aprovació corresponent en el Ple Municipal del consistori.
El nou decret de Protecció Civil de Catalunya ha implicat canvis importants en aquest àmbit d’actuació i ha suposat una ampliació de les funcions dels serveis de protecció civil dels municipis. D'entre les noves tasques hi ha la redacció i validació dels Plans d'Autoprotecció Municipals (PAU), l'elaboració dels plans d'entitats sense ànim de lucre i la presentació d'informes d'al·legacions per als PAU de titularitat privada d'interès local o de la Generalitat. Aquests documents han d'analitzar les diferents situacions de risc que es poden produir en un edifici o bé que es poden derivar de la realització d'activitats. A partir d'aquí, han de detallar les mesures de protecció necessàries i les actuacions a seguir en cada cas. L'Ajuntament ha de redactar els plans de 41 edificis de titularitat municipal i de 8 espectacles, curses o festes que se celebren a la ciutat. Pel que fa als edificis, corresponen a escoles bressol (13), centres d'educació especial (2), altres escoles (3), ús administratiu (4), mercats i mercadal (3), centres cívics (5), polisportius i estadi (2), biblioteques (2), museus (2), forestal (3) i Foment (2).
Balanç i actuacions properes
En la reunió d'aquest dimarts de la Comissió de Protecció Civil s'ha analitzat l'informe de gestió de les nevades del passat mes de febrer. També s'ha informat del Pla de Prevenció Municipal d'Incendis Forestals i de les campanyes que realitzaran aquest estiu la Diputació de Barcelona (del 14 de juny al 30 de setembre) i els Voluntaris Forestals (del 24 de juny al 13 de setembre).
De les mesures de prevenció d'aquest any de l'Agrupació de Defensa Forestal de Terrassa, destaca la construcció d'un dipòsit d’aigües a Ca n'Amat de la Muntanya i l'arranjament de 13,9 Km de camins de la Xarxa bàsica de vigilància i prevenció. El dipòsit serà prefabricat i format per panells de formigó amb un diàmetre de 8,40m i una alçada de 2,5m, amb capacitat per a 138m3. El projecte tindrà un pressupost de 26.261€ que anirà a càrrec de la Diputació de Barcelona.
Pel que fa als treballs d'arranjament, es repassarà el ferm i es netejarà la vegetació a banda i banda dels camins de Can Guitard, del Troncó, de la carena de Can Bogunyà i del Guitard a l'Obaga dels Notaris. Aquesta segona actuació de l'ADF tindrà un cost de 23.100€, dels quals la Diputació de Barcelona en subvencionarà el 80%.