La Terrassa tèxtil pren força

Publicat el 15 d’abril de 2013 a les 19:55
Primera de les trobades entre els representants d'ACTE Foto: A.T.

Terrassa acull dilluns i dimarts les sessions preparatòries del proper Comitè Executiu i Assemblea General anual de l’Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees (ACTE). El tinent d'alcalde de Promoció Econòmica i Innovació, Amadeu Aguado, ha rebut aquest dilluns a l’Ajuntament de Terrassa la presidenta executiva de l’entitat, Colette Huvenne, de l’Àrea Metropolitana de Lille (França); i el tresorer, Gabriel Pontes, de Guimarães (Portugal). A la trobada han participat també la tinent d'alcalde Carme Labòria, qui fins ara havia estat la responsable municipal de les relacions amb ACTE, i el regidor de Relacions Internacionals, Juan Antonio Gallardo. Terrassa ocupa des del 2011 la secretaria executiva d’ACTE, un dels tres càrrecs principals de l’entitat, juntament amb la presidència i la tresoreria.

A més de participar a la sessió de treball a l’Ajuntament, la delegació d’ACTE ha visitat el centre tecnològic LEITAT. Dimarts, el Vapor Gran acollirà una segona jornada de treball en què participaran també els màxims representants d’ACTE de França i Portugal, així com la Vicepresidència de Relacions Europees de la xarxa. Durant la jornada es presentaran noves activitats de l’entitat pel 2013, amb l’objectiu de millorar la competitivitat dels territoris tèxtils europeus, portar a terme projectes estratègics i defensar la indústria manufacturera des del món local.

ACTE és una xarxa de ciutats i territoris de tradició tèxtil fundada el 1991 amb l’objectiu de representar els interessos de les col·lectivitats europees amb presència dels sectors tèxtil, confecció, pell, calçat i complements de moda, davant les institucions comunitàries i estatals. L’associació desenvolupa accions de lobby, gestiona projectes comuns, porta a terme accions de sensibilització i treballa afavorir les col·laboracions entre els membres, tot promovent polítiques innovadores per a encarar els canvis estructurals del sector. L’entitat està formada per un centenar de socis de diferents estats europeus. La majoria són administracions locals i regionals d’Europa, però també hi ha centres tecnològics, universitats, cambres de comerç i altres agents socials i econòmics vinculats amb el sector. L’organisme s’estructura en un comitè executiu i una assemblea general, a més d’una vicepresidència per a cadascun dels estats on hi ha membres de l’entitat.

Terrassa a ACTE
Terrassa ha mantingut un paper actiu a ACTE des de la fundació de l’entitat, el 1991 (en va ser soci fundador). La ciutat ha ocupat la vicepresidència per a Espanya de l’entitat i, des del 2011, la secretaria executiva de la xarxa. Actualment, Terrassa impulsa dins d’ACTE iniciatives innovadores com el projecte "Cooperació, cooperació i creativitat” de suport a la cooperació empresarial i es dedica també al suport a joves dissenyadors que posen en valor el patrimoni industrial tèxtil. A més de l’Ajuntament, són membres d’ACTE el Leitat, la Universitat Politècnica de Catalunya i el Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa.