La UPC crea un sistema de formació no presencial de baix cost

Ha rebut un dels premis a la innovació docent Jaume Vicenç Vives que atorga la Generalitat

Publicat el 22 de setembre de 2009 a les 00:01
Una nova eina que mira cap el futur té ADN egarenc. Pep Simó, del departament d’Organització d’Empreses al campus de la UPC a Terrassa, coordina el grup de 12 professors de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeries Industrial i Aeronàutica de Terrassa (ETSEIAT), que ha desenvolupat un sistema de gravació de píndoles audiovisuals docents, amb baix cost, de fàcil edició, i que s’implementen a You Tube, en obert, per ser consultades tant pels estudiants com per qualsevol altre usuari. El sistema permet obtenir tota mena de dades estadístiques sobre l’ús dels vídeos penjats a la xarxa.

El projecte, que ha obtingut el Premi a la innovació docent Jaume Vicens Vives de la Generalitat, ha aconseguit que, amb els mínims coneixements d’usuari informàtic, i amb un cost molt baix, qualsevol professor sigui capaç de generar materials audiovisuals amb els que explicar una assignatura, un concepte, una petita part d’un tema o pugui mostrar les parts essencials d’una pràctica a un laboratori. La singularitat d’aquest nou recurs es basa en el seu baix cost i en la durada curta dels videos, ja que segons els creadors del sistema (el Grup d’Innovació Docent GIDT del campus de la UPC a Terrassa), està demostrat que els estudiants perden la seva capacitat d’atenció davant una pantalla quan la sessió que veuen és equivalent a la durada d'una classe presencial.

Per realitzar una d’aquestes píndoles docents audiovisuals el professor ha d’obrir el seu propi canal a You Tube dins del canal ETSEIAT. DesprÉs realitza el vídeo, que acostuma a tenir no més de 10 minuts de durada i que pot ser una senzilla presentació en Power Point, amb les explicacions del professor en off. El professor també pot aprofitar imatges disponibles i lliures obtingudes d’altres canals de You Tube amb les que poder il·lustrar els conceptes i les matèries; només li cal, després, escriure subtítols o gravar la seva mateixa veu en off a sobre. O pot gravar també amb una càmera domèstica o amb el telèfon mòbil els detalls més importants d’una pràctica. Els professors que volen una qualitat d’imatge superior, disposen d’un petit plató i, amb el suport dels Serveis Informàtics del Campus de Terrassa, graven en aquest plató la seva píndola docent.

Amb tot el material ja preparat, el professor ho implementa al sistema Moodle (un entorn informàtic molt utilitzat a l’ensenyament) dins de l’espai ATENEA (l’espai docent virtual de la UPC) de manera que, com que està penjat al You Tube, no hi ha perill de sobrecàrrega del sistema.

Finalment, l’estudiant veu a ATENEA que el professor ha posat a la seva disposició el vídeo i ho consulta tantes vegades com vulgui. El fet que el vídeo estigui a You Tube permet a l’estudiant consultar-lo des del terminal que utilitzi, ja sigui l’Ipod, el mòbil, el notebook o el PC. A més, el sistema està pensat amb la filosofia de coneixement compartit, perquè qualsevol usuari pugui accedir a aquests vídeos.