Mobilitzacions contra la reforma de les pensions el dia abans que el Govern aprovi el projecte de llei

Tres sindicats minoritaris han convocat una jornada de vaga general per avui. A Terrassa, membres de l'Assemblea Popular i de la CGT han recorregut el centre per informar de la protesta. A la tarda hi haurà manifestacions a Barcelona

Publicat el 27 de gener de 2011 a les 22:21
Quan encara queda un dia de marge per negociar la reforma del sistema de pensions, govern i sindicats han arribat a un primer acord que inclou retardar la jubilació als 67 però que permetrà jubilar-se als 65 als que hagin cotitzat 38,5 anys. Alguns sindicats minoritaris, però, que ni han entrat a la negociació ni estan d'acord amb la mesura, no han volgut esperar que demà el govern aprovi el projecte de llei, cosa que ja ha anunciat que farà hi hagi o no acord, i han convocat una jornada de vaga general per avui. Més concretament, els convocants són la Confederació General del Treball (CGT), la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i Solidaritat Obrera.

La majoria d'accions de la jornada de lluita es duran a terme a Barcelona, però Terrassa ha tingut la seva pròpia representació de la protesta. Un grup de persones de la CGT de Terrassa i de l'Assemblea Popular de Terrassa (APT) s'han concentrat a les 9 del matí al Passeig Comte d'Egara. Més tard han entrat a una oficina de La Caixa per fer un piquet informatiu però poc després han sigut desallotjats per agents de la Policia Municipal. Acte seguit els manifestants han iniciat una cercavila pels carrers del centre informant dels motius de la seva protesta i cridant a tots els treballadors a secundar la vaga.

L'activitat a la ciutat, però, és la d'un dia laborable normal. “Hi ha un cert cansament per part de la gent”, explica Arnau López, membre de l'ATP. “De totes maneres, avui és més un dia de sortir el carrer que no pas de paralitzar el país”, ha dit restant importància a l'escàs seguiment de la vaga. “A més”, ha afegit, “està havent-hi més seguiment del que s'està dient als mitjans”.

Dades divergents quant al seguiment de la vaga
Les dades del seguiment de la vaga són força desiguals depenent de la font. De Terrassa no hi ha dades, però sí dels transports públics a Barcelona. Mentre que la CGT assegura que fins a les nou del matí el 40% dels treballadors d'autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i el 20% de la plantilla del metro s'han sumat a la vaga, des de la companyia diuen que la xarxa de metro està funcionant al 100% i la d'autobusos al 75%. Per la seva part, CGT denuncia que els serveis mínims que ha fixat la Generalitat (del 33% en totes les franges horàries) són molt superiors als que es van fixar per a la vaga general del passat 29 de setembre (del 50% en dues franges horàries) i assegura que això ha mitigat la incidència de la vaga.

Incidències a FGC
Malgrat que FGC havia anunciat que oferiria el servei habitual, a un quart i cinc de set del matí la presumpta acció d'un piquet de vaga ha fet caure una branca de grans dimensions sobre la catenària entre les estacions d'Universitat Autònoma i Sant Quirze (veure el vídeo) i ha provocat retards de fins a 15 minuts en el ramal de Sabadell. La situació s'ha normalitzat a dos quarts de vuit del matí.

També a les 5 de la matinada, hora d'inici de la circulació, s'ha detectat una acció vandàlica a l'estació de Provença de Barcelona on, segons la companyia, s'ha intentat inutilitzar el pany de les portes d'un dels accessos a l'estació, que finalment s'han pogut obrir sense problemes.

I a la tarda, manifestacions
El dia de protesta culminarà amb dues manifestacions que tindran lloc a Barcelona. La primera començarà a les 17.30h a Jardinets de Gràcia (Passeig de Gràcia / Avinguda Diagonal) i està convocada per la CGT. Per la seva banda, la Confederació Nacional del Treball de Catalunya (CNT), que no ha convocat vaga general però sí jornada de lluita, ha programat una manifestació que arrencarà de la plaça Universitat a les 19h.