Moure's d'una forma ràpida i divertida

El segway va començar a funcionar al nostre país fa just cinc anys | De moment és més un entreteniment que un transport alternatiu, però va guanyant adeptes |Dinamic Solutions és el concessionari oficial de Segway PT a Terrassa

Publicat el 15 de novembre de 2009 a les 22:53
Tot és tan senzill que sembla que no pugui ser. No hi ha pedals per enlloc, ni frens, ni acceleradors, ni cal donar-hi un impuls perquè comenci a girar. N’hi ha prou amb la inclinació del cos per controlar els moviments. L’aparell anomenat segway el formen dues rodes, un eix que les uneix amb una plataforma en què hi caben els peus, i un manillar. Les lleis de la física dictaminarien que amb aquests elements i disposició és impossible que una persona s’hi sostingui, i encara més que es desplaci. Però és així, perquè per dins el segway compta amb la tecnologia més avançada: en el moment de pujar-hi, cinc giroscopis electrònics i dos sensors d’inclinació detecten el canvi de terreny i la posició del cos a una velocitat de 100 vegades per segon. De fet, i segons explica la persona que va donar a conèixer el segway a l’Estat espanyol, el novembre del 2004, Pere Llorens, “aquest és el primer producte amb tecnologia militar per a ús civil. Era com un gran secret, i als Estats Units van posar moltes traves perquè sortís del país”. Llorens és avui el General Manager de Dinamic Solutions, concessionari oficial de Segway PT a Terrassa.

Les dimensions del segway són aproximadament com les d’un cos adult, i en el camp legal, tot i que de moment hi ha certs buits, és com un vianant. Per tant, serveix per circular per voreres, parcs, zones de vianants... En definitiva, per qualsevol lloc per on aniria a peu una persona. L’aparell està impulsat elèctricament i per tant l’únic que cal tenir en compte és endollar-lo per carregar les bateries abans d’utilitzar-lo. Serveix qualsevol endoll, i amb una càrrega completa pot tenir una autonomia de més de 8 hores. On tenim la clau per engegar i apagar aquest particular patinet? Cal tornar a mirar cap a les últimes tecnologies, ja que es fa a través del controlador InfoKeyTM, sense fil, amb un codi secret de l’usuari, i amb una petita pantalla en què indica l’estat de la bateria i altres informacions. També amb l’InfoKeyTM s’activa el sistema de seguretat que porta instal·lat el segway, i amb el qual es fa pràcticament impossible que algú se’l pugui emportar. Activant aquest sistema, les rodes queden completament fixades, i si algú se l’intenta emportar sona una potent alarma i tot l’aparell vibra. A més, pesa prop de 50 quilos, amb la qual cosa massa lluny no es pot anar. Si tot i això se l’emporten, el que haurà aconseguit el lladre, com bromeja Llorens, serà tenir “un bonic penjador a casa que no pararà de vibrar, ja que el segway és impossible que funcioni sense la clau i sense saber- ne el codi”. O sigui que amb el segway s’estalvia també la compra de la cadena per fixar-lo al fanal.

Entre l'oci i la utilitat
Tota aquesta combinació d’últimes tecnologies té, és clar, un preu. Comprar avui un segway val més de 6.000 euros, i no es preveu que aquesta xifra baixi, entre altres coses perquè tots els sistemes que conté estan molt ben patentats i difícilment pot sortir al mercat cap competidor. Per aquest motiu, empreses com la de Llorens, a més de la venda, organitzen amb el segway activitats lúdiques, rutes, lloguers o publicitat dinàmica per a empreses. “En l’àmbit mundial les vendes no estan sent les esperades, la gran barrera és el preu. La gent veu el segway i ho identifica amb un patinet gran, per passar-s’ho bé, i no es poden creure que valgui aquests diners”, exposa Llorens. El responsable de Dinamic Solutions, però, explica els avantatges de canviar altres mitjans de transport per aquest nou invent: “A més de ser un aparell totalment ecològic i net, és ideal per a persones que visquin i treballin a la mateixa ciutat, que s’hagin de desplaçar amunt i avall, com per exemple comercials; guanyaran un munt de temps i, a diferència del que passa amb altres mitjans de transport, el cost diari és quasi zero, sense haver d’omplir el dipòsit, ni es necessita assegurança... Ni tan sols tenir casc, si bé si es vol portar no hi ha cap problema”.

La política dels darrers anys de molts ajuntaments d’ampliar voreres, augmentar el nombre de carrers per a vianants i, en definitiva, fer la ciutat més humana, pot acabar beneficiant aquest nou mitjà de transport. De moment, el segway va trencant lleis de la física; en un futur veurem si haurà estat capaç de popularitzar-se i ocupar un lloc en la societat més enllà del divertiment.