Mútua de Terrassa, líder en estimulació d'arrels sacres

És el tractament més eficaç contra la incontinència anal, i el de Terrassa és un dels centres amb més experiència a nivell europeu

Publicat el 04 de novembre de 2010 a les 23:20
L'Hospital Universitari de la Mútua de Terrassa ha acollit aquesta tarda la primera reunió de pacients d'Estimulació d'arrels sacres, la tècnica més eficaç que es coneix per al tractament de la incontinència anal. El centre hospitalari és un dels líders en aquesta teràpia, amb més de 100 pacients tractats i deu anys de trajectòria. Una seixantena de pacients no s'han volgut perdre l'acte, que s'ha realitzat a l'edifici docent de l'Hospital Mútua de Terrassa.

La incontinència anal és la malaltia que impedeix controlar els esfínters exteriors de l'anus, provocant pèrdues, taques, i complicacions de caire social i afectiu. Els factors que provoquen aquesta malaltia són varis, i van des de problemàtiques en el part fins a factors psicològics.

L'acte d'avui ha estat introduït pels doctors Manuel Álvarez, Albert Navarro i Arantxa Muñoz, que han explicat als seus propis pacients la història i l'evolució del tractament que segueixen. Posteriorment, quatre dels pacients han explicat en primera persona l'experiència per la que han passat, essent entrevistats en directe pel doctor Rius. La trobada volia ser un acte d'homenatge i agraïment a les més de 100 persones que han passat pel quiròfan per solucionar aquesta patologia.

Una llarga trajectòria
Els ponents, molt orgullosos de la tasca realitzada, han explicat els inicis del procés d'investigació, fa més de deu anys. El doctor Josep Rius fou l'impulsor d'aquesta teràpia, que ha portat l'Hospital Universitari a ser pioner en la seva aplicació. El primer acord que es va aconseguir fou amb hospitals de Londres i Maastricht, amb els quals es va arribar a un tractament d'excel·lència de la malaltia.

El 1995 es va publicar el primer article sobre la teràpia d'estimulació de les vèrtebres sacres (les més properes al coxis) a través de puncions i estimulació per elèctrodes a través de la implantació d'un estimulador extern. El 1999 sortia a la llum el primer estudi europeu on hi participaven vuit centres d'arreu d'Europa, entre ells la Mútua de Terrassa, amb sis pacients a l'estudi i el Dr. Rius al capdavant.

Actualment és el tractament més eficaç que es coneix per combatre la incontinència fecal, i és també el menys agressiu. A l'Hospital Universitari de la Mútua de Terrassa compta amb un 86% d'èxit, comptant els casos en què es cura totalment i aquells en què la malaltia remet més d'un 50%.