Neus Munté destaca el talent i la tenacitat de la Fundació Prodis

La consellera de Benestar Social i Família ha visitat avui Terrassa

Publicat el 03 d’abril de 2014 a les 18:48
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha destacat avui el talent i la tenacitat de la Fundació Prodis de Terrassa durant la visita que ha fet aquest matí a un dels dos centres ocupacionals i el centre de paràlisi cerebral que l’entitat té al carrer Pau Marsal de la capital vallessana. Munté ha assenyalat la importància de la feina que duu a terme Prodis, ja que “contribueix a garantir un futur digne a les persones amb discapacitat intel·lectual des d’un abordatge integral, individualitzat i integrador amb la finalitat de millorar la qualitat de vida d’aquestes persones”.
 
Munté ha recordat que “els problemes de salut mental van més enllà dels tractaments mèdics i cal abordar-los també des de l’àmbit sociolaboral. És feina de tothom, de l’Administració, del Tercer Sector, de les empreses i de la societat en general garantir oportunitats a les persones amb trastorn mental i assegurar que puguin desenvolupar al màxim les seves capacitats”.
 
Actualment Prodis atén a més de 300 usuaris i compta amb el compromís de 122 professionals i 35 voluntaris. D’una banda, compta amb un ampli catàleg de recursos adreçats a les persones com serveis de teràpia ocupacional, habitatge, suport a les famílies, lleure i esport. De l’altra, també s’adreça a les empreses facilitant la contractació mínima del 2 % de la plantilla que marca la Llei d’integració social del minusvàlid (LISMI) i treballa per encàrrec en diversos àmbits com senyalització viària, arts gràfiques, bugaderia industrial o gestió de residus.
 
Durant la visita la consellera ha conversat amb monitors i usuaris del Centre Ocupacional Reina de la Pau i a continuació ha mantingut una trobada amb l’equip directiu de la Fundació Prodis. Entre d’altres assumptes, Munté s’ha compromès a prioritzar -en la mesura de les possibilitats i quan la situació econòmica ho permeti- la reactivació del conveni per construir una Llar residència per a persones amb paràlisi cerebral.
 
Munté ha explicat que el Departament de Benestar Social i Família destina més el 70 % del pressupost a desplegar la Llei de la dependència. “Una llei”, ha puntualitzat, “que ja va néixer mal finançada el 2006 i que després ha anat rebent més retallades per part de l’Estat, fet que provoca un gran sobreesforç a la Generalitat per donar resposta a les necessitats de les persones dependents i poder mantenir el sistema”. En aquest sentit, ha afegit que “hem de ser capaços de sostenir totes aquestes necessitats amb un sistema fiscal just. Més enllà del dèficit que ens marca l’Estat, injust i establert unilateralment, en l’àmbit de les polítiques socials tenim altres dèficits afegits. Cal un replantejament de dalt a baix, no tant sobre el model que creiem que és vàlid i està fonamentat, sinó sobre la sostenibilitat d’aquest model. Necessitaríem recuperar ingressos i  partides que han desaparegut”.
 
La consellera Munté ha estat rebuda prèviament a l’Ajuntament per l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart. La titular de Benestar Social i Família també ha visitat el Centre Tecnològic LEITAT, l’INSOC-Centre d’Esplai Guadalhorce i el Casal de Gent Gran Terrassa-Sant Llorenç, adscrit al Departament de Benestar Social i Família. Allà ha conegut l’activitat d’aquests dos equipaments adreçats als joves i a les persones grans, respectivament.
 
“La Trobada”, el restaurant del temps
 
Durant la jornada a Terrassa la representant del Departament també s’ha desplaçat fins “La Trobada”, el restaurant del temps promogut per l’Associació Local d’Entitats per a la Inclusió Social. Es tracta del primer establiment d’aquestes característiques a Catalunya on els clients poden pagar amb diners o amb temps. Obert a tothom, reuneix clients convencionals que cerquen un menú de qualitat a bon preu i altres que, afectats per la crisi econòmica, es troben en una situació econòmica molt precària. Aquests últims hi dinen a canvi de voluntariat a la sala, a la cuina o en la neteja, facilitant així la recuperació de la seva autoestima. El restaurant “La Trobada” ha estat objecte de diversos reconeixements i es considera un exemple de bona pràctica.