
"No es que faci fred, no, és que així no es pot viure ni treballar! Hem de venir amb mil i una capes de roba: samarretes, quatre jerseis, mitges, mitjons, jaquetes, armilles, bata... i gorro. I tot i així, el fred no ens el traiem", exclama Montse Liñán, de la parada El Pinar, i afegeix "la gent que ve al Mercat de la Independència li hauríem de fer un monument, perquè per venir a comprar amb aquest fred es necessita moral".
Liñán és una de les desenes de paradistes que dia rere dia van a treballar al Mercat suportant temperatures que poden arribar als 2 i 3 graus. Només fent una ullada a l'equipament, ja es pot veure que aquí no hi ha cap valent, o imprudent, que s'atreveixi a despatxar la clientela amb tan sols un jersei i la bata.
El que va menys abrigat ho fa amb la jaqueta, i si pot posar-se coll alt o una armilla a sobre, millor que millor. Però també n'hi ha molts que no es descuiden el barret i la bufanda embolicada. Aquesta és la situació que viuen els treballadors del Mercat des de fa molts anys i que es pensaven que amb el nou sistema de climatització instal·lat fa una mica més d'un any a càrrec de l'Ajuntament hauria passat a la història.
10 graus, el límit
Però no. Aquest hivern els paradistes han demanat a l'Ajuntament que no engegui la climatització del recinte perquè mai ha funcionat, es van gastar 300 mil euros i resulta que quan més necessitem l'aire calent perquè a fora fa molt fred, l'aparell no té prou potència i només emet aire encara més fred", comenta Jordi Munné, i remarca "aquest fred és horrorós, sembla que estiguem al segle XIX. Crec que els paradistes hauríem de fer més soroll perquè l'Ajuntament ens escolti i es posi les piles d'una vegada". Perquè no funciona i perquè el seu cost és massa elevat, han sol·licitat que no s'utilitzi.
Els paradistes consideren que una de les millors solucions passa per "tancar totes les finestres que tenim obertes. És fàcil d'entendre, si engegues la calefacció de casa teva però al mateix temps tens totes les finestres obertes, no aconseguiràs res", explica Jorge Orellana, d'Aviram Jordi.
És del mateix parer Manolita Hernández que pateix "molt" amb aquest fred ja que la parada on treballa, el Forn de la Rasa, està ubicada just a la cantonada "i tenim uns corrents d'aire insuportables. Per això he posat un cartró, per veure si ho noto menys. Això és una vergonya, no es pot aguantar més!", exclama.
Alternativa incerta
Des de l'Ajuntament s'ha reconegut que el sistema de climatització "no funciona quan al carrer la temperatura és inferior als 9 graus" i per això, donen com alternativa "fer una modificació en el sistema, mitjançant un termostat de calor, per baixar la referència exterior fins als 6 graus". Segons els tècnics, aquesta opció seria la més econòmica ja que tancar tot el recinte i instal·lar un nou aparell suposaria un cost 1,5 milions d'euros. Els paradistes demanen garanties que aquest nou canvi funcionarà correctament. Si no és així diuen que seguiran sense pagar el cost de la instal·lació, valorada en 350.000 euros. La regidora de Mercats, Carme Labòria va explicar que "és molt difícil climatitzar un edifici com el Mercat. És semiobert i no es pot tancar perquè genera moltes olors i tampoc s'hi permeten modificacions perquè està protegit i catalogat".
Mentrestant, la situació empitjora cada dia. Orellana es queixa que "amb el fred ens sagnen les mans", Hernández diu "no hi ha dret que haguem de treballar d'aquesta manera", mentre que Liñán comenta que aquesta situació és la culpable que passin accidents com el del passat dimecres quan una treballadora es va cremar amb una de les estufes que tenia dins de la parada per escalfar-se. I Munné rubrica: "jo convido a l'Ajuntament a què celebri un dia un dels plens al Mercat, a veure si s'atreveixen a deixar la sala de plens amb calefacció".