Polèmica per la llei que permet tancar pàgines web

El govern central vol que la Comissió de Propietat Intel·lectual pugui actuar d’ofici sense necessitat d’una resolució judicial

Publicat el 05 de desembre de 2009 a les 19:58
El govern central i els usuaris d’internet van posar de manifest ahir les seves diferències sobre l’abast que han de tenir un conjunt de mesures per a la protecció de la propietat intel·lectual a la xarxa i que, a la pràctica, faculten l’administració a tancar, sense necessitat d’una ordre judicial, les pàgines web que vulnerin la legislació. El ministeri de Cultura projecta crear la Comissió de la Propietat Intel·lectual –dins el marc de la llei d’economia sostenible–, que seria l’ens encarregat de decidir sobre les pàgines web.

Per debatre el projecte, la ministra Ángeles González-Sinde va citar ahir al ministeri representants dels usuaris d’internet i bloguers reconeguts –impulsors de blogs personals com ara el de l’exdirector del diari Público, Ignacio Escolar– sense que la trobada servís per acostar posicions. “Si es posa en marxa aquesta comissió, l’internet que hi haurà aquí no serà el mateix que hi ha a França o Estats Units. Em sembla perillosíssim perquè això és una cosa que fan els països no democràtics com Cuba o la Xina”, va dir Escolar.

Els experts cridats a consulta per la ministra entenen que el tancament d’una pàgina web suposa la conculcació d’un dret bàsic i que això només es pot abordar amb la intervenció d’un jutjat i no amb una simple i arbitrària resolució administrativa. Escolar, que va actuar com a portaveu dels internautes, va confiar en el fet que “la tramitació parlamentària de la llei suposi una millora del text actual”.

Voluntat de diàleg
Per la seva part, la ministra González-Sinde va afirmar que la d’ahir és només la primera d’un seguit de reunions “perquè hem de parlar i debatre molt”. La ministra va subratllar que la nova llei no serà un instrument que faculti el govern central a tancar aquelles pàgines que li vingui de gust fer desaparèixer, sinó una “eina per lluitar contra l’oferta il·legal”. Un dels factors que justificarien la nova llei és la mateixa manera de ser del món virtual, molt dinàmic i canviant i que deixa obsoleta la legislació actual.

Les paraules de la ministra van ser rebatudes per un altre assistent a la reunió, el professor de tecnologia de l’Institut d’Empresa, Enrique Dans, que va lamentar: “Se m’ha cridat a dialogar per no dialogar”. Aquest expert va comparar aquest projecte amb la llei Corcuera i va lamentar que es vulgui crear una “policia d’internet”.