Primers passos de la Seu d'Ègara per ser Patrimoni de la Humanitat

Publicat el 07 de novembre de 2012 a les 18:40
Reunió del consell assessor

L’Ajuntament de Terrassa ha presentat al Consell Assessor de la candidatura de la Seu d’Ègara a Patrimoni de la Humanitat un document de bases per defensar la candidatura davant la UNESCO. El regidor de Cultura, Amadeu Aguado, va presidir la primera reunió d’aquest òrgan per delegació de l’alcalde de Terrassa, Pere Navarro.
 
Aquest Consell Assessor és un dels òrgans creats per acord del Ple Municipal per tal d’integrar una sèrie d’experts i professionals representatius de diferents sectors i especialitats, com ara catedràtics universitaris, historiadors, arquitectes i arqueòlegs, amb l’objectiu que contribueixin a la definició i redacció de la candidatura que es preveu presentar a la Generalitat de Catalunya a principis de 2013. L’Ajuntament, a través del servei de Cultura, està treballant en la preparació de la candidatura des de fa uns mesos i ha definit un document de bases, que es va presentar ahir davant el consell.

La proposta inicial per als elements fonamentals de la candidatura, sobre la qual s’està treballant a nivell tècnic, són la singularitat de les pintures murals de les tres esglésies (Sant Miquel, Sant Pere i Santa Maria), datades entre els segles VI i VIII, les mostres d’arquitectura religiosa dels primers segles del cristianisme a Europa occidental (absis i diferents elements de les tres esglésies), la museïtzació del conjunt inaugurada el 2009, el valor històric de la necròpolis amb centenars d’enterraments de diferents èpoques i l’evolució del paisatge històric al llarg dels segles i de les diferents èpoques.

En la reunió, els ex-perts convocats van aportar les seves opinions i punts de vista sobre aquest punt de partida del dossier de Candidatura, que s’inclouran en la nova versió que es prepararà per a la seva revisió en un termini aproximat d’un mes. En la reunió es van analitzar també aspectes com la preparació d’una campanya ciutadana de suport a la candidatura, l’estratègia de promoció i comunicació o les millores en senyalització actualment en fase de preparació.

Un conjunt únic
El conjunt monumental de la Seu d’Ègara constitueix un testimoni excepcional de la història de l’art cristià europeu des dels seus orígens fins a l’actualitat amb elements de gairebé tots els períodes. La seva singularitat rau sobretot en els elements del període cristià antic i la seva evolució des del segle IV fins el VIII, i aquest és el seu principal actiu de cara a aconseguir la catalogació de patrimoni de la humanitat. Precisament, una de les principals consideracions a l’hora de valorar un conjunt monumental per a la seva inclusió en el llistat de patrimoni de la humanitat és que sigui un exemple eminent que il·lustri un període significatiu de la història humana.

La Seu d’Ègara és un magnífic exemple de conjunt episcopal amb bona part de les seves estructures conservades i que son el referent d’un conjunt complert en un espai no urbà. Molts dels elements que componen el conjunt són únics en la història de l’art cristià occidental, no tant sols per la seva conservació, com seria el cas de les pintures murals, sinó per la seva concepció i desplegament de la litúrgia cristiana. En el Llistat del Patrimoni Mundial figuren pocs casos d’arquitectura i art paleocristians occidentals anteriors al segle VIII.