Avui és el torn de la CCOO: Quines propostes tenen per contribuir a un mercat de treball que garanteixi una ocupació digna, estable, de qualitat i satisfactòria?
PSC: La creació d’una ocupació de qualitat i sostenible només serà possible amb el desenvolupament d’un model de ciutat intensiu en coneixement. Per això, revitalitzar i actualitzar el caràcter industrial de Terrassa, sense menystenir altres sectors intensius en informació i coneixement, ens sembla l’estratègia més encertada per aquests objectius d’ocupació. La reindustrialització que proposem des del PSC haurà de ser veritablement innovadora, en el sentit que haurà de fer front i adaptar-se, a més de als efectes de la crisi, als nous reptes i oportunitats regionals i globals. Avançarem en la concertació social i econòmica actualitzant l’estructura i funcionament del Pacte per l’ocupació de Terrassa com exemple referent que és de cooperació entre tots els agents implicats en la generació d’ocupació a la ciutat. Cal tenir present que Terrassa ja exigeix en les empreses concessionàries de serveis públics unes clàusules socials.
TeC: Terrassa en Comú ha demostrat durant el passat mandat un compromís ferm per què el desenvolupament econòmic sempre vagi acompanyat d’una ocupació laboral digne. Ho hem fet en tots aquells àmbits i accions en els que l’administració local ha tingut opció per d’actuar. Com per exemple denunciant situacions de precarització laboral en el servei de neteja dels edificis municipals o en el Servei d’Atenció Domiciliària i reclamant la municipalització d’aquests serveis per garantir condicions laborals dignes, proposta que el PSC amb el suport dels partits de dreta va rebutjar. O exigint cláusules laborals i socials en tots els contractes públics. Creiem que aquesta defensa ha d’anar més enllà i que l’ajuntament hauria de considerar quines són les condicions laborals de les empreses a l’hora d’establir qualsevol tipus de relació o vincle, de manera que es puguin evitar contractacions o accions que puguin afavorir a empreses que precaritzin a les seves treballadores.
ERC-MES: Des d'Esquerra Republicana sempre hem posat l'economia i els recursos als serveis de les persones al centre de les nostres prioritats i ho continuarem fent. La dignificació del mercat de treball des de l'administració local passa per l'exemplaritat i l'impuls a mesures claus com un acord de salari mínim de ciutat (un 65% del salari mitjà tal i com recomana l'UE). Quan parlem d'ocupació digna, també ens hem de plantejar com ho fem al programa
d'Esquerra Republicana, això passa per una aposta de ciutat cap a l'economia social i solidària, transformació de l'activitat econòmica cap a activitats amb valor afegit que impliquin llocs més qualificats i salaris més dignes, formació i més polítiques d'ocupació, especialment pels col·lectius més vulnerables (majors de 55 anys i joves, amb respectius plans d'ocupació específics).
JxTerrassa: La nostra primera prioritat és generar ocupació de qualitat per tots els nostres ciutadans i formar als menys preparats perquè tinguin accés a un lloc de treball digne. Cal retenir el nostre talent universitari i que ell projecti plans industrials que es quedin a Terrassa i no marxin a fora; cal fidelitzar el nostre parc empresarial i que no se’n vagi a fora com està fent ara; i cal dir obertament que volem ser una ciutat industrial referent en el pol econòmic de Catalunya. Per fer-ho no ens tremolarà el pols a l’hora de promocionar un sòl industrial de qualitat. Des del nostre grup municipal hem afavorit l’aprovació de propostes nostres que desenvolupin la responsabilitat social corporativa, que no és res més que incidir en que l’empresari reparteixi el seu benefici d’una manera més equilibrada amb el mitjà que l’envolta (medi ambient), i amb els seus treballadors (contracte de treball, condicions laborals, sou, conciliació familiar, etc..) Farem d’aquesta conducte sostenible i solidària, eix de la nostra promoció econòmica i promourem mnesures des del primer dia.
Cs: Sempre hem tingut la prioritat de posar els recursos al servei de les persones i ens comrpometem a garantir una ocupació digne, estable, de qualitat i satisfactòria. Ho farem en les relacions laborals de l'administració i implementar-les en les relacions amb privats i tractant de donar exemple. Sense la participació de la resta d'administracions aquest esforç no serà prou eficient.
CUP: Terrassa ha estat governada durant molts anys de la mà dels lobbies econòmics de la ciutat, i ha estat l’escenari perfecte per la reproducció del capital. Nosaltres apostem perquè sigui l’espai de reproducció de la vida. En conseqüència creiem que tota la polític local ha de girar sota aquest objectiu; garantir una ciutat que posi la vida al centre, que garanteixi la cura de les persones, i que protegeixi el nostre entorn natural.
PP:
Tot per Terrassa: A compromís, ganes, dedicació i esforç no hi ha cap partit que ens superi. És evident, perquè no passa només a Terrassa, que els treballs que es creen no són, en general, de qualitat. Això significa problemes econòmics, estrès, angoixa i un nivell de vida que no és el que les persones haurien de tenir. Si treballem per crear una Terrassa de progrés i digne de ser la 3a ciutat més gran de Catalunya, ho hem de fer tenint molt clara una de les potes principals que ho fan possible: llocs de feina amb un sou i unes condicions dignes. Des de l’administració pública és complicat regular el mercat laboral privat. No obstant això, sí que es poden fer algunes accions que ajudin a oferir un major ventall de possibilitats. Els especialistes han repetit moltes vegades que un dels problemes del treball de mala qualitat és que hi ha poca oferta i per tant, no es pot escollir. Doncs bé, si hi ha problemes d’ofertes laborals, des del govern local s’ha d’afavorir l’arribada i la creació d’empreses que generin llocs de treball. Per tant, haurem de potenciar les relacions i els vincles fora de Terrassa per ser un atractiu per les empreses i que es vulguin instal·lar al nostre municipi. Per altra banda, si volem que els terrassencs i les terrassenques puguin crear una empresa, no podem minar la seva il·lusió amb tràmits burocràtics eterns. Hem de reduir la paperassa i facilitar el naixement de noves empreses que més tard o més d’hora generaran llocs de feina. Un sistema com la finestreta única s’ha mostrat efectiu, si se sap gestionar bé, i donaria molt bons resultats. A més, aquelles empreses que vulguin treballar amb l’ajuntament hauran de complir amb uns requisits mínims d’empresa responsable per poder optar a treballar i cobrar de l’ajuntament de Terrassa. El govern municipal també té la capacitat de generar llocs de feina, i ha d’intentar crear tots els que siguin necessaris i es puguin cobrir amb un sou i condicions dignes.
Consulta la resta de peticions:
- Síndica de Greuges de Terrassa, Isabel Marquès, sobre els drets humans.
- Federació d'Associacions Veïnals de Terrassa (FAVT) sobre les rieres.
- Sociòleg Salvador Cardús sobre la col·laboració público-privada.
- Centre Cultural Terrassa sobre l'antic edifici dels jutjats.
Totes les llistes de les eleccions municipals a Terrassa i al Vallès Occidental: noms i cognoms, partits, sigles i municipis