Reconstrueixen la cara de Simón Bolívar per encàrrec d'Hugo Chávez

L’empresa terrassenca Visualforensic, ubicada al Parc Audiovisual de Catalunya, ha realitzat una reconstrucció en 3D del rostre del líder polític veneçolà Simón Bolívar per encàrrec del govern d’aquell país

Publicat el 29 de juliol de 2012 a les 19:59
Imatge de la reconstrucció Foto: La Torre

L'empresa terrassencs Visualforensic, ubicada al Parc Audiovisual de Catalunya, ha realitzat una reconstrucció en 3D del rostre del líder polític veneçolà Simón Bolívar per encàrrec del govern d’aquell país. El president veneçolà, Hugo Chávez, va presentar ahir el treball coincidint amb el 139 aniversari del naixement de Bolívar.

L'especialista Philippe Froesch, de l’empresa Visualforensic, ha treballat des de 2011 en aquesta reconstrucció facial en 3D a partir de les restes òssies exhumades el 2010. Froesch ha treballat des d'aquell moment amb tècniques digitals 3D, en col·laboració amb equips forenses d'investigació científica de Veneçuela i amb l’antropòloga del Departament de Biologia Humana de la UAB Assumpció Malgosa, per a aconseguir una imatge gairebé fotogràfica de Bolívar.
 
El regidor d’Imatge i Comunicació, Amadeu Aguado, ha fet una "valoració molt positiva de la repercussió del treball d’una de les empreses del Parc Audiovisual", i ha afegit que "aquest és un bon exemple del tipus d’empreses que el Parc Audiovisual aplega, capaç de fer una feina innovadora, de gran qualitat i amb projecció exterior".
 
Philippe Froesch és un especialista amb una llarga i variada trajectòria. Llicenciat en art i en comunicació audiovisual i especialitzat en art forense, la seva feina remet a personatges de ficció com Àngela Montenegro, de la sèrie de televisió 'Bones', que es dedica a reconstruir virtualment el rostre de víctimes d’assassinats dels quals només queden restes òssies. La diferència entre l’un i l’altra rau en la velocitat amb què treballa Montenegro. A la vida real aquesta mena de reconstruccions comporten dies i fins i tot mesos, segons l’objectiu de la producció, fins aconseguir els resultats esperats.
 
La minuciosa tasca de reconstrucció en 3D a la que es dedica Froesch ja va ser recollida al documental de TV3 'Anatomia d'un rei', en què es va presentar per primera vegada la reconstrucció en 3D de la cara del rei Pere II "El Gran". També va participar en la reconstrucció facial d'unes víctimes del segle XIV en col·laboració amb l'equip de 'Sota Terra', programa emès recentment per la mateixa cadena.
 
La singularitat i innovació del treball de Visualforensic han cridat l'atenció de moltes institucions i centres d'investigació que troben en el treball de Froesch una possibilitat única: posar-li rostre real a grans personalitats de la història. Aquest científic-artista només necessita accedir a les restes per començar el camí de reconstrucció, sempre en col·laboració amb equips d'investigació forense. I no només fent servir eines tecnològiques avançades sinó també amb una gran sensibilitat artística per arribar finalment  a un rostre versemblant, gairebé fotogràfic.