
Miquel Sàmper, degà del Col·legi d'Advocats de Terrassa, ha estat escollit nou president del Consell de l'Advocacia Catalana que agrupa el col·legis d'Advocats de Catalunya. El nou president del CICAC (Consell dels Il·lustres Col·legis d'Advocats de Catalunya), que marcarà les línies d'actuació del nou mandat del Consell, va impulsar el gener del 2012 la primera Oficina d'Intermediació Hipotecària (OIH) de l'estat, un projecte pioner impulsat per l'Ajuntament i el Col·legi d'Advocats de Terrassa, que es va gestar arran de la magnitud del problema de l'habitatge.
Davant els bons resultats assolits –s'ha arribat a acords beneficiosos per als propietaris deutors en prop del 70% dels casos i s'han aturat gran quantitat de desnonaments- la iniciativa s'ha estès arreu de l'estat i ja són una trentena les Oficines que s'han obert seguint el model de Terrassa, 8 de les quals a Catalunya.
Per aquest motiu, una de les prioritats del nou president del Consell de l'Advocacia Catalana és promoure la creació de més oficines d'aquest tipus. "Creiem que és urgent institucionalitzar el sistema d'intermediació a través de les Oficines d'Intermediació Hipotecària que oferim des dels Col·legis d'Advocats, ja que garanteixen la imparcialitat i els coneixements jurídics necessaris per arribar a acords entre els bancs i els ciutadans afectats per aquest drama social"m ha dit Sàmper, per a qui "evitar desnonaments serà un dels principals repte del nou mandat".
Mantenir l'actual sistema col·legial davant l'amenaça que plana sobre els Col·legis professionals d'àmbit reduït amb la nova llei de Serveis Professionals que prepara el govern estatal serà un altre dels cavalls de batalla del nou president de l’'Advocacia Catalana. L'esborrany del govern preveu que l'àmbit dels col·legis professionals sigui autonòmic o, com a molt, provincial, de manera que a Catalunya els catorze col·legis d'Advocats quedarien reduïts a un, o a quatre. "Al nostre país l'advocacia s'estructura des de fa molts anys en catorze col·legis que, des que es va constituir, l'any 1983, s'integren en el Consell, i tots ells són, fins i tot els d'àmbit més reduït, ja que garanteixen la funció bàsica de l'advocacia i el propi estat de dret des de la proximitat als ciutadans", al·lega Sàmper. Des de l'advocacia catalana també s'insta a mantenir
la col·legiació obligatòria perquè "la col·legiació és l'eina que garanteix la
qualitat del servei de l'advocacia vers la societat".
El nou president del CICAC també ha instat a continuar lluitant contra les taxes judicials, "que les converteix en un greu obstacle per a molts ciutadans per accedir a la tutela judicial efectiva". A més, des de l'advocacia catalana es rebutja que s'utilitzi la justícia gratuïta per justificar l'aprovació de la llei de taxes estatal, quan en realitat
l'avantprojecte de Llei de Justícia Gratuïta aprovat el passat mes de gener pel Consell de Ministres continua deixant sense cobertura a una gran quantitat de ciutadans que veuran obstaculitzat el seu accés a la Justícia.