Sant Pere es renta la cara

Han començat les obres de restauració integral del centre de culte de la Seu d'Ègara; la reforma és possible gràcies a les aportacions del Ministeri de Cultura i la col·laboració de l'Ajuntament

Publicat el 22 d’abril de 2013 a les 06:48
Sant Pere des de la plaça del Rector Homs Foto: Toni Fages

Una de les joies de la corona de la Seu d'Ègara, l'església de Sant Pere, tornarà a recuperar tota la seva esplendor. Aquesta setmana han començat les obres de restauració de l'edifici.  L'objectiu és millorar el seu estat general i actualitzar les instal·lacions existents per tal d'adaptar-les al seu ús parroquial i cultural. Sant Pere és el lloc de culte dels santperencs, i l'espai del conjunt museïtzat que manté viva l'activitat religiosa.

Aquest projecte va a càrrec del Ministeri de Cultura, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Terrassa, que s'encarrega de la direcció de l'obra i de la coordinació de seguretat i salut, d’acord amb els mateixos criteris del Pla Director de les Esglésies de Sant Pere.

El Ministeri de Cultura ha adjudicat les obres a l’empresa URCOTEX Inmobiliaria, S.L., per un pressupost de 499.076 euros (IVA inclòs) i un termini de 14 mesos.
Pel que fa a la direcció de l'obra, l'Ajuntament de Terrassa ha contractat l'empresa Enginyeria Instal·lacions Arquitectòniques, SL, que va participar en els diferents projectes executius de restauració realitzats al conjunt monumental entre 2001 i 2008 i, posteriorment, a les actualitzacions del projecte de restauració de Sant Pere sol·licitades pel Ministeri de Cultura. La coordinació de seguretat i salut anirà a càrrec del servei de Projectes i Obres del Consistori.

Una lectura històrica
El projecte té en compte l'ús de l'església de Sant Pere com a centre de culte així com la seva funció monumental. Per aquest motiu, es planteja una reordenació que permeti una lectura històrica i arquitectònica de l'edifici i, alhora, s'adeqüi a les funcions religioses quotidianes independitzant espais i millorant els accessos.

També es restauraran diversos béns mobles i se'n construiran de nous per a l'emmagatzematge a la zona del transsepte. Així mateix, hi ha prevista una actualització de les instal·lacions elèctrica i d'enllumenat, de la calefacció, del sistema d’àudio i del control i vigilància.

A la nau central es farà una nova ubicació de l'atri i de les cadires de l'altar. També es traslladaran l'orgue elèctric complementari i el confessionari i es muntarà la pila baptismal existent. En aquest punt, hi ha un retaule del pintor Jaume Huguet que es desmuntarà i es posarà a l'edifici de Santa Maria, històricament el principal del conjunt monumental, i que ocupa l'espai de la catedral del segle V.

Una nova porta
A la zona de la Capella del Santíssim, s'habilita una porta a la façana nord dotada d'una escala i una plataforma per a persones amb discapacitats, amb la qual es crea una sortida d'emergències i un accés adaptat per salvar un desnivell exterior-interior d’uns 70 centímetres. En aquest mateix àmbit, i per pal·liar els efectes de la humitat, es col·loca un sòcol de fusta fins al nivell del carrer i al llarg de l'interior del mur nord. En aquesta mateixa capella s'instal·la una nova il·luminació.

A la Capella de la Mare de Déu de Montserrat es farà una neteja del retaule situat al braç sud del transsepte, datat de l'any 1954. També es restauraran les escultures de la volta de la Capella de Sant Valentí, entre d'altres actuacions.
El projecte d'obres inclou diversos treballs de neteja i restauració, així com el repintat de parets i actuacions de millora de l'estructura i la façana