Les administracions catalanes han pactat un model comú de conveni, figura que preveu la llei 24/2015 contra la pobresa energètica, perquè les empreses subministradores es corresponsabilitzin en afrontar-la, i preveu que cobreixin com a mínim la meitat de la despesa amb mesures com tarifes socials, condonacions del deute de les famílies o aportacions econòmiques directes, evitant que només les administracions se'n facin càrrec. També s'hi exigeix que no es talli aigua, gas o llum sense avisar abans els serveis socials. A més, s'ha acordat una renovació del protocol d'actuació per evitar talls en el subministrament.
Front comú per implicar les subministradores
La regidora d'Habitatge, Lluïsa Melgares, ha assistit al Palau de la Generalitat. Per a la regidora, aquest conveni "referma el nostre compromís per a garantir els drets de la ciutadania més vulnerable, ara en un front comú de les administracions per tenir més força".
El conveni, que contempla que les empreses subministradores de gas i electricitat col·laborin amb les administracions, "és -apunta Melgares- la coresponsabilitat que venim demanant des de fa temps a aquestes empreses per part dels ajuntaments per tal de protegir la ciutadania que pateix situacions d'exclusió i vulnerabilitat". En aquest sentit, a partir de mesures com l'aplicació de tarifes socials, la condonació del deute acumulat o aportacions econòmiques directes, les operadores hauran de cobrir com a mínim el 50% del cost de la pobresa energètica, inclosa la despesa que suposa per a les administracions la gestió d'aquestes situacions.
Les empreses tenen dos mesos per signar
La Generalitat es dóna ara un termini d'uns dos mesos per negociar amb les companyies perquè signin el conveni. "No esperarem eternament. En mes i mig o dos mesos hi ha d'haver resposta de les subministradores", ha afirmat als mitjans el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. El Govern admetrà que s'introdueixin modificacions en el conveni, però "hi ha una part substancial que no es pot modificar", segons Baiget, i no es podrà rebaixar el mínim del 50% que les empreses hauran d'assumir de la factura.
Puigdemont considera que la pujada de la llum d'aquestes últimes hores coincidint amb l'onada de fred és una raó més de pes perquè les companyies acceptin firmar el conveni. "Especialment avui, que hem conegut de manera colpidora un augment del preu de l'energia, que si alguna cosa no feia falta era això", ha afirmat el president, el qual ha reivindicat que a Catalunya s'actua per protegir els més vulnerables i s'empeny les subministradores a complir la llei.

Ada Colau i Carles Puigdemont han encapçalat la presentació del conveni Foto: @govern
Davant de futures comissions, "solucions"
"Alguns proposen fer comissions; nosaltres proposem solucions", ha dit, després que de la conferència de presidents autonòmics del dimarts en sorgís la proposta de crear una comissió per abordar la pobresa energètica. El president considera que s'ha fet un pas important, però se'n veurà l'encert si es firmen els convenis i s'aconsegueix que "aquells més vulnerables siguin més forts, i aquells més forts siguin més vulnerables".
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha expressat la seva satisfacció, però creu que el conveni arriba "tard". Ha subratllat que ara ja no hi ha marge per a les interpretacions de la llei 24/2015 contra la pobresa energètica, i que era un dels arguments que han esgrimit en ocasions les companyies. "A partir d'avui no hi ha excuses", ha ressaltat Colau, i ha afegit: "A partir d'avui la pilota està sobre la taula de les subministradores d'energia, llum i gas".
"No estem parlant de propostes i bones voluntats, estem parlant de fer complir la llei vigent", ha ressaltat Colau. Segons ella, "complir la llei no pot ser discrecional, i menys per a aquelles companyies que més tenen", i creu que la factura de la pobresa energètica representarà "un percentatge ínfim" per a empreses amb beneficis "multimilionaris".
Possibles sancions sense concretar
En cas que no vulguin rubricar un conveni, les conseqüències no estan clares. Colau ha defensat que la Llei 24/2015 preveu que cal que les companyies el signin, de manera que, si no ho fan, hi haurà sancions, però el conseller ho ha matisat. Segons ha apuntat Baiget, si no signen, rebran sancions "si incompleixen la llei", cosa que ha exemplificat amb quan les elèctriques tallen la llum a famílies vulnerables sense avisar prèviament als serveis socials. Per incompliments, la Generalitat ja ha obert més de 75 expedients sancionadors.
Colau també ha anunciat que l'Ajuntament ha obtingut una petita victòria en el seu pols amb les elèctriques. La patronal del sector, l'Associació Espanyola de la Indústria Elèctrica (UNESA), havia interposat un recurs contenciós administratiu contra la instrucció sobre la pobresa energètica del consistori, però UNESA no ha aconseguit que prosperi, segons l'alcaldessa, de manera que l'Ajuntament està obrint expedients sancionadors a les companyies.
Dirigit a les elèctriques i empreses de gas
Baiget ha afirmat que, per ara, ni elèctriques ni empreses de gas han manifestat la voluntat de signar els convenis existents sobre la pobresa energètica, i és a qui es dirigeix la iniciativa, ja que 21 distribuïdores d'aigua que abasteixen gairebé 6,5 milions de ciutadans ja n'han subscrit un. El nou l'han consensuat el Govern, l'Ajuntament de Barcelona, les quatre diputacions, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM).
L'Aliança contra la Pobresa Energètica vol que les companyies paguin el 100%
Arran de la notícia, l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha emès un comunicat on si bé celebra el front comú d'aquest dijous, considera que el conveni resultant té mancances. Principalment, l'entitat critica que les companyies només hagin de pagar la meitat de la factura i demanen "que assumeixin el 100% dels deutes acumulats i dels descomptes a aplicar en els futurs pagaments mensuals" perquè consideren que "l'administració ha de ser garant de drets de la ciutadania, i no pas garant dels pagaments a unes empreses que perceben guanys multimilionaris any rere any".