Terrassa potenciarà els estudis d'enginyeria paperera

Una de les accions en què es concreta el conveni és la convocatòria d’estades de pràctiques remunerades a les empreses associades a ASPAPE

Publicat el 18 de juliol de 2014 a les 07:00
Representants de les entitats participants en la signatura del conveni Foto: UPC

L’Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartró (ASPAPEL) i la Universitat Politècnica de Catalunya · Barcelona Tech ( UPC) han signat un conveni de col·laboració per realitzar accions conjuntes que promoguin els estudis d’Enginyeria Paperera, els quals formen part actualment del màster universitari de la UPC en Enginyeria de Tecnologies de Materials Fibrosos. La signatura del conveni, que ha tingut lloc aquesta tarda, al Rectorat de la UPC a Barcelona, l'han formalitzat el rector Enric Fossas, i el president d’ASPAPEL, Eduard Querol. Hi han assistit també la vicerector a de Política Docent, Maribel Rosselló; el director de l’Escola d’Enginyeria de Terrassa (EET) i responsable del màster universitari en Enginyeria de Tecnologies de Materials Fibrosos, Xavier Cañavate, i el director general d’ASPAPEL, Carlos Reinoso. 
 
Una de les accions en què es concreta el conveni és la convocatòria d’estades de pràctiques remunerades a les empreses associades a ASPAPEL. Aquestes pràctiques, reservades als estudiants que cursin l’especialitat d’Enginyeria Paperera, els ofereix la possibilitat de realitzar el treball de fi de màster a les empreses papereres, vinculant-lo a les necessitats del sector. Igualment, el conveni servirà per promocionar el màster de la UPC entre les empreses del sector i en els àmbits relacionats amb la seva activitat.
 
Segons afirma Eduard Querol, president d’ASPAPEL i antic alumne de l’especialitat que s’imparteix a l’EET, l’associació que presideix està molt interessada “a promoure la formació universitària en l’àmbit de l’Enginyeria Paperera a través d’iniciatives que tinguin un gran impacte en l’entorn social i productiu del territori en el qual es desenvolupa l’activitat econòmica”.
 
Per la part seva, el rector Enric Fossas explica que “tant la UPC com les empreses associades a ASPAPEL tenen objectius comuns en àrees de formació i desenvolupament tecnològic. Per tant, la col·laboració que avui formalitzem ens permetrà aprofitar al màxim el nostre potencial”.
 
La signatura d’aquest conveni universitat-empresa ha reunit representats rellevants del teixit industrial i de l’àmbit docent i de l’R+D vinculats al sector de l’enginyeria paperera d’arreu de l’Estat, com són, per part de les empreses, Xavier Torredemer, de J. Vilaseca, S.A.; Jordi Mercader, de Miquel i Costas & Miquel, S.A, i Joan Vila, d’Stora Enso S.A. Per part del món acadèmic, hi han assistit Teresa Vidal, directora del Departament d’Enginyeria Tèxtil i Paperera de la UPC i directora del grup de recerca Celbiotech (grup universitari de referència del sector a Espanya); Antonio L. Torres i Blanca Roncero, professors del màster universitari en Enginyeria de Tecnologies de Materials Fibrosos i investigadors del grup de recerca CELBIOTECH, i Josep F. Colom, professor jubilat de la UPC i impulsor de  l’especialitat universitària d’Enginyeria Paperera de la UPC a Espanya.
 
Els estudis d’enginyeria paperera 
La UPC és la universitat de referència per a la indústria paperera en la formació d’enginyers i enginyeres. En els darrers tres anys, al Campus de Terrassa s’han format 32 enginyers i enginyeres en aquesta especialitat, i se n’han doctorat 5 amb menció europea. És l’únic campus universitari de l’Estat on es poden cursar aquests estudis.
 
L’inici d’aquests estudis a Espanya data de l’any 1948, a les escoles d’enginyeria de Terrassa, quan encara no estava constituïda la UPC. L’any 1978 es va crear l’especialitat d’Enginyeria Paperera dins dels estudis d’Enginyeria Industrial a l’ETSEIT —Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Terrassa, actualment Escola Tècnica Superior d’Enginyeries Industrial i Aeronàutica de Terrassa (ETSEIAT)—.
 
L’any 1990 es va aprovar el programa de doctorat de l’especialitat, amb una menció d’excel·lència que consolida aquesta àrea de coneixement. L’any 2006 es comença a oferir el màster en Enginyeria Tèxtil i Paperera, que esdevé l’any 2012 en l’actual màster universitari en Enginyeria de Tecnologies de Materials Fibrosos, amb especialitat en Enginyeria Paperera, que s’imparteix a l’Escola d’Enginyeria de Terrassa (EET) de la UPC.