Terrassa presenta un Pressupost de 247 milions d'euros per al 2024

La tinenta d'alcalde de Serveis Generals, Maise Balcells, l'ha presentat en una audiència pública

Publicat el 29 de novembre de 2023 a les 18:44
Actualitzat el 29 de novembre de 2023 a les 19:15
El govern municipal ha presentat en audiència pública un projecte de Pressupost per al 2024 de 246.921.567 euros, gairebé 22 milions més que el de l'exercici anterior, i 19.434.032 euros en inversions. Es tracta del primer pressupost del mandat 2023-2027 i que "servirà per impulsar polítiques que ajudin a posar la ciutat al dia", com ha explicat la tinenta d'alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Maise Balcells. La proposta de Pressupost s'elevarà a un Ple extraordinari el pròxim 22 de desembre.

Segons Balcells, els comptes prioritzaran el manteniment i l'espai públic i estaran "al costat de les persones, oferint suport i atenció social als terrassencs i terrassenques per no deixar ningú enrere" i apostaran per la promoció econòmica i l'educació de qualitat "per construir una ciutat de progrés i de talent, generadora d'oportunitats, de riquesa i de feina".

La principal font de recursos són els ingressos provinents dels impostos, taxes i preus públics, que representen prop del 57%. El govern ha apostat per una "fiscalitat justa i moderada", que enguany ha hagut d'augmentar un 3,5% l'IBI i la taxa de residus per fer front al context d'inflació i els costos laborals.

La resta dels ingressos provenen de fonts supramunicipals: la participació en els tributs de l'Estat tindrà un pes més elevat perquè la liquidació de l'exercici 2022 és favorable a l'Ajuntament, i es calcula que s'ingressaran gairebé 13,5 milions d'euros més que l'any passat, 3,7 dels quals estan condicionats a l'aprovació definitiva del Pressupost General de l'Estat.

El Pressupost ordinari s'estructura en sis grans àrees: Serveis Transversals, Estructura territorial i Atenció Ciutadana (45,3 milions d'euros), Territori i Sostenibilitat (92,9 milions d'euros), Promoció Econòmica i Educació (36,3 milions d'euros), Projecció de la Ciutat (14,5 milions d'euros), Acció Social i Cicles de Vida (38,5 milions d'euros) i Participació i Qualitat Democràtica (4,1 milions d'euros).

En l'apartat de les inversions, la més destacada és el pla d'actuació integral en l'espai públic, amb 10,5 euros de pressupost total en arranjament de carrers i voreres, senyalització de carrers, arbrat, jocs infantils i mobiliari urbà, amb una mirada sensible envers la sostenibilitat i l'accessibilitat. També es destinaran recursos a seguir donant forma a grans projectes de ciutat i al manteniment i millora d'edificis culturals, esportius, educatius i cívics, entre altres instal·lacions de titularitat municipal.