Tots els semàfors de la ciutat estan adaptats per a les persones invidents

L'Ajuntament ha instal·lat 715 mòduls d'avís acústic a les principals cruïlles de la ciutat i a tots els autobusos municipals

Publicat el 09 de març de 2010 a les 21:58
L'Ajuntament ha instal·lat mòduls d'avís acústic a totes les cruïlles semaforitzades de la ciutat per facilitar el creuament de les vies principals a les persones amb discapacitat visual.

En total hi ha 715 mòduls instal·lats a 180 cruïlles que s'activen amb uns comandaments a distància que es distribueixen des de la fundació ONCE. Part d'aquests mòduls, 206, s'han instal·lat gràcies a un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament, la ONCE i l'IMSERSO que es va signar dins el Pla Nacional d'Accessibilitat pel període comprès entre el 2004 i el 2010. Dins d'aquest conveni també s'han construït plataformes elevades a tres parades d'autobús per facilitar l'accés als usuaris amb problemes de mobilitat.

Al marge d'aquest conveni, però, l'Ajuntament ha intentat adaptar la ciutat el màxim possible per a les persones amb algun problema de mobilitat, segons l'alcalde, Pere Navarro, i ha incorporat a tota la flota d'autobusos municipals una doble rampa automàtica i un sistema d'avís acústic i visual per tal d'ajudar les persones amb deficiències visuals i auditives a orientar-se millor a la xarxa de transport públic.

“Vam començar urbanitzant les ciutats i mica en mica hem anat entenent que han de ser accessibles a totes les persones que viuen en elles”, Navarro destaca el caràcter pioner de Terrassa en aquest sentit, ja que va ser una de les primeres ciutats de l'Estat en adaptar els semàfors per a les persones amb deficiència visual, i afirma que aquest fet “no es deu només a que els responsable municipals són més sensibles, sinó a que les entitats de la ciutat són molt actives i ho demanen a través del diàleg amb l'Ajuntament”.

Pel que fa a les plataformes elevades a les parades d'autobús, a banda de les instal·lades arran del conveni amb la ONCE i l'IMSERSO, se n'han construït 40 més amb pressupost del Fons Estatal d'Inversió Local, el FEIL. Aquesta actuació suposa ampliar la vorera en el tram de la parada i incloure un paviment especial per marcar l'itinerari a seguir per accedir al vehicle, en el cas de les persones amb discapacitat visual.

El director general de la Fundación ONCE, Luís Crespo, va visitar la ciutat divendres passat per comprovar les actuacions fetes dins del conveni de col·laboració, actuacions que va agrair especialment a l'Ajuntament, ja que l'objectiu és “portar l'accessibilitat a tots els racons de les ciutats mitjanes i petites i no només a les grans, a tot arreu hi ha necessitats”. Crespo també va remarcar que les qüestions de mobilitat són un tema pendent per a la total inserció social de les persones amb algun tipus de discapacitat, però també va fer referència a la inserció laboral d'aquestes persones com a un element clau per a la total equitat entre els ciutadans.