Un nou abocador clandestí apareix a la font de Can Poal de Terrassa

Un forat a tocar de l'autopista C-58 i de la carretera de Martorell es converteix en una nova deixalleria il·legal, amb material de tot tipus

Publicat el 12 d’agost de 2012 a les 14:07
Abocador al camí de la Font de Can Poal Foto: Joan Manel Oller

La malaltia dels abocaments il·legals no té fi. Ara se n'ha detectat un altre al camí d'accés a la font de Can Poal, a tocar de l'autopista i de la carretera de Martorell. Els habitatges més propers de La Cogullada est es troben només a uns 40 metres en línia recta. A la llarga podria fins i tot representar un problema de salubritat per la gran quantitat de materials acumulats i també impedir el pas de les aigües de pluja, atès que les deixalles cauen i van tapant un petit col·lector que passa per sota de la carretera.  

Des del servei de Medi Ambient de l'Ajuntament expliquen que no és el primer cop que passa a la zona i que ara per ara és difícil trobar-hi una solució per culpa de les mancances econòmiques. Les mateixes fonts recorden que s'ha netejat repetides vegades, sobretot a través de plans municipals d'ocupació, i que malgrat les seves dimensions en d'altres ocasions se n'han detectat d'encara més voluminosos. A més, malgrat les campanyes de vigilància, mai s'ha pogut descobrir els responsables dels abocaments il·legals al camí de la font de Can Poal, sempre una de les més netes de Terrassa, amb aigua de qualitat i freqüentada per la ciutadania.

L'actual deixalleria il·legal és el resultat de més d'una abocament incontrolat com es comprova fent-t'hi un cop d'ull i veient el tipus de material,la ubicació i la fullaraca que hi ha per sobre.

Enmig d'un petit bosc, amb arbres de notable alçada i arbustos, i dins un veritable forat, s'hi poden descobrir restes d'obres domèstiques, embuts, neveres, plàstics, restes de vehicles, cartrons, ampolles, garrafes, fustes i tot l'imaginable. Des de Medi Ambient incideixen en la dificultat d'extraure el material per la forma de forat de l'abocador. No és fàcil accedir a la part més baixa, calen cordes per evitar el risc d'accident i resulta complicat aixecar fins al camí aparells frigorífics de grans dimensions i pes. La inversió requerida és elevada.

Una barrera de terra
Des de l'Ajuntament reconeixen que cal posar fil a l'agulla i fer alguna actuació per impedir nous abocaments, que pot passar per aixecar la barrera de terra ara ja existent i que evidentment, com demostren les proves, no és un obstacle per a la gent incívica.

A diferència d'altres abocadors il·legals del terme egarenc aquest és de molt fàcil accés, i del camí de terra, molt ample, només cal fer-ne 10 o 12 metres per arribar al lloc del delicte. I també se situa en una zona força transitada al ser emprada com a via d'accés a les urbanitzacions i com a aparcament.  Els tècnics municipals recorden una i altra vegada que per deixar les restes hi ha serveis públics com les deixalleries gratuites de Can Casanoves o de Can Barba.

Malgrat les sancions que es contemplen, la xacra no té fi, i recentment es va haver d'incidir en el Camí dels Monjos perquè s'hi havien generat tota una sèrie d'abocaments incontrolats entre el barri de Can Parellada i Can Torrella, a l'alçada del cementiri. Una passejada per qualsevol camí de l'entorn permet descobrir petits abocaments.

La solució final a l'abocament al forat passa per una actuació global en tot l'àmbit de la font de Can Poal, amb una dignificació global, que inclouria també el trasllat de la surgència, elevant-la uns metres cap a la muntanyeta i separant-la de l'autopista, ara a només tres o quatre metres, amb la tanca de seguretat a dues passes.