[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=mdUCqLSt5Y8[/youtube]
Aquesta matinada s’ha celebrat un simulacre d’emergència al túnel de FGC de Terrassa, organitzat per Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i l’Ajuntament de Terrassa, en col·laboració amb Renfe i Adif. A l’exercici, que ha consistit en un simulacre d’incendi en un dels vagons d’un tren de la línia Barcelona-Vallès al túnel entre les estacions de Vallparadís-Universitat i Terrassa-Estació del Nord, s’han realitzat les tasques d’extinció del foc, assistència als ferits i evacuació de tots els passatgers tant del tren com de l’andana cap a l’exterior de l’estació.
L’exercici s’ha organitzat i realitzat sobre la hipòtesi d’un accident produït en horari de servei, però s’ha iniciat pels volts de la 01.00 de la matinada per no alterar el funcionament normal d’aquest. Un cop succeït, s’han activat totes les alarmes i emergències dels equips de seguretat de la ciutat. Per part de la màxima autoritat de Protecció Civil Municipal, responsable de l’emergència, s’ha donat l’ordre d’activar el Pla d’Emergència Municipal i la convocatòria de tot el comitè d’emergències al CECOPAL (centre de coordinació municipal), instal·lat a l’escola La Roda (c/ de Salmeron, 225-249). El tinent d’alcalde Territori i Sostenibilitat, Marc Armengol, que ha presidit el CECOPAL, ha valorat el simulacre com "una experiència molt positiva, que ha servit per detectar possibles mancances i corregir-les per tal d’estar preparats per si algun dia pogués passar a Terrassa un accident d’aquestes característiques". Per a Armengol, "una nova infraestructura com el perllongament del ferrocarril comporta la responsabilitat d’una bona gestió, tant en situació ordinària com durant una emergència".
Al CECOPAL, aquesta nit, hi han acudit els representants dels serveis municipals implicats en les possibles emergències que es puguin produir a la ciutat, com Mobilitat, Policia Municipal, Protecció Civil, Salut Comunitària, Educació, Atenció Ciutadana, Imatge i Comunicació, Premsa, la televisió local, els equipaments municipals, Serveis Socials i Esports. Cada servei, ara, farà el seu informe de valoració, per incorporar-lo en un de general, elaborat per Protecció Civil, que es farà arribar a la Direcció General de Protecció Civil.
També s’ha muntat a l’escola La Roda un centre d'acollida per a les persones que necessitaven aixopluc temporal, seguint el protocol que per aquesta finalitat disposa l’ajuntament a través dels Serveis Socials municipals i La Creu Roja. L’activació d’un minibus de TMESA, per portar als afectats fins a l’escola que ha fet de centre d’acollida, també s’ha inclòs en el pla d’actuacions.
En el simulacre hi han participat gairebé 300 persones entre els efectius d’emergències (150 aproximadament), els figurants (uns 85) i els observadors (una vintena). Per simular el passatge del tren i d’usuaris a l’estació hi han participat, com a figurants, estudiants del Grau mig de Tècnic Sanitari (TES) de l’IES Castellarnau de Sabadell, l’IES La Guineueta de Barcelona i de l’IES Les Vinyes de Santa Coloma de Gramenet. D’altra banda, els estudiants de l’IES Salvador Seguí de Barcelona han realitzat la caracterització dels figurants.
Activació de l’emergència El simulacre s’ha iniciat quan el maquinista ha detectat fum dins un dels vagons del tren i ràpidament ha avisat al Centre de Comandament de FGC. El tren no ha pogut continuar la marxa i ha quedat aturat dins el túnel prop de la galeria 6. En el tren hi viatjaven una quarantena de passatgers, alguns dels quals han resultat ferits.
El Centre de Comandament de la línia Barcelona-Vallès, seguint el protocol que marca el seu Pla d’Autoprotecció (PAU), ha trucat al telèfon d’emergències 112 de Catalunya i al Centre d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat) i ha activat els recursos propis necessaris per fer front a l’emergència.
Els passatgers del tren han començat l’evacuació cap a la sortida més propera i segura, seguint les instruccions del maquinista i del personal de FGC (megafonia, etc), i els usuaris de l’estació també han evacuat la zona seguint les indicacions del personal d’estacions.
Els Bombers de la Generalitat hi han treballat amb 11 vehicles i un total de 37 bombers. Les seves tasques han consistit en sufocar l'incendi i fer el salvament de les persones que han quedat atrapades a l'interior del comboi, immobilitzant els ferits i fent-ne l'extracció fins a zona segura, on finalment han pogut ser atesos per personal del SEM.
A més, el simulacre ha servit als Bombers de la Generalitat per avaluar els paràmetres i maniobres en l’actuació en un servei d'aquestes característiques: consums d'aire, autonomia dels equips, resistència dels bombers en el trasllat de víctimes, maniobres d'immobilització de víctimes en espais de difícil accés,... En tots aquests paràmetres, Bombers coneix quines són les seves possibilitats de salvament i rescat en el cas que es produeixi un incendi d'aquestes característiques. En aquest simulacre s'han tornat a avaluar tots aquests paràmetres, però en aquest cas, s'ha disposat d'un carretó portàtil que Bombers ha instal·lat a les vies de ferrocarril, cedit per FGC, i que ha permès ser molt més àgils en totes aquestes maniobres.
El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha donat assistència sanitària “in situ” als afectats, estabilitzant-los i distribuint-los per tal que rebessin assistència hospitalària en cas de requerir-ho, posant en pràctica els protocols creats pel Grup de treball d’Incident de Múltiples Víctimes (IMV) del SEM. La seva primera tasca ha estat establir un Àrea Sanitària, d’acord amb el responsable del Centre de Comandament Avançat (CCA), posteriorment s’ha procedit a classificar, estabilitzar i evacuar els ferits de diferents gravetats, així com coordinar el trasllat dels accidentats i organitzar la infraestructura de recepció hospitalària. Per atendre l’emergència, el SEM ha desplaçat al lloc de l’incident una ambulància de Suport Vital Avançat amb metge, infermer i Tècnic en Emergències Sanitàries (TES), dues ambulàncies de Suport Vital Avançat amb infermer i un TES, cinc unitats Suport Vital Bàsic amb dos TES a cadascuna i 1 Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR) amb metge i TES. Aquest desplegament de recursos ha suposat la mobilització de més de 20 professionals del Sistema d’Emergències Mèdiques.
Per la seva banda, els efectius de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Terrassa dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana de Terrassa han controlat els accessos a l’estació i han garantit l’arribada dels serveis d’emergències. Els Mossos també s’han coordinat amb el personal de seguretat de FGC per facilitar l’evacuació dels passatgers afectats.
En un lloc segur a l’exterior s’ha instal·lat el Centre de Comandament Avançat (CCA) de l’emergència, en el qual s’hi han desplaçat membres de tots els cossos implicats en el simulacre i personal de FGC per coordinar totes les actuacions.
A part de FGC, en aquest simulacre també hi ha participat Renfe i Adif, ja que l’estació del Nord està compartida amb Renfe. Renfe ha participat rebent la comunicació de FGC, comprovant les comunicacions i amb personal de vigilància i manteniment in situ. Adif ha rebut la comunicació de FGC, comprovant les comunicacions i ha desplaçat una patrulla de vigilants i un responsable de Protecció Civil al lloc.
Protecció Civil de la Generalitat ha participat al lloc amb 3 tècnics de la unitat d’Operativa Territorial, un tècnic dels Serveis Territorials de Barcelona, a més del personal de guàrdia del CECAT. El grup logístic ha atès als afectats en un espai proper a l’estació.
La Creu Roja ha mobilitzat per al simulacre un total de 25 voluntaris, 4 tècnics i 6 vehicles. Pel que fa les tipologies de vehicle han estat de transport adaptat i vehicles de suport per a usos logístics, entre d’altres.
Aquest simulacre d’incendi ha servit per comprovar els protocols d’actuació, comunicació i coordinació entre el Pla d’Autoprotecció de FGC i el Pla d’Emergències de la Generalitat (FERROCAT); i per provar la coordinació dels cossos d’emergències implicats en un sinistre d’aquest tipus.
Un simulacre d'incendi al tren posa a prova els serveis d'emergències de Terrassa
L'actuació a l'Estació del Nord d'aquesta matinada ha servit per provar la coordinació entre tots els cossos de seguretat i emergències de la ciutat i valorar els temps de resposta | Unes 300 persones han participat en el simulacre, entre efectius d'emergències, figurants i observadors
Ara a portada
Publicat el 22 de novembre de 2016 a les 21:35
Actualitzat el 23 de novembre de 2016 a les 13:27