
La regidora Eva Arambarri i les caps del Cau de Vacarisses signen un conveni de col·laboració Foto: A.V
Un grup de vuit noies de Vacarisses amb experiència en agrupaments juvenils i casals d’estiu han decidit obrir un Cau al municipi, l’Agrupament Escolta i de Guies (AIEG) de Vacarisses. La idea va sorgir arran de la seva participació al nou Pla Local de Joventut, quan es va debatre també crear un esplai. Finalment, es va optar pel Cau, gràcies al suport rebut per part de Minyons, Escoltes i Guies de Catalunya, i pel fet de ser un tipus d’agrupament que requereix una menor estructura legal.
Tot seguit, es va encetar un període de formació intensa en altres Caus del territori. Per exemple, el Cau de Matadepera va apadrinar dues de les caps de l’agrupament de Vacarisses, que, a més, van formar-se a la seu que Minyons, Escoltes i Guies de Catalunya té a Valldoreix.
Després d’un treball conjunt amb la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Vacarisses, amb qui han signat un conveni de col·laboració per a la cessió d’espais, el Cau va començar a promocionar-se a la festa de fi de curs de l’escola Pau Casals. I al juliol, el Punt de Vol va acollir la presentació del projecte, en un acte que va comptar amb la participació d’altres entitats vacarissenques, com Diables de Vacarisses, la CAL, l’Esbart Dansaire i la Colla Gegantera.
La rebuda ha estat molt bona, ja que s’hi ha inscrit una cinquantena d’infants i joves, repartits en grups de diferents edats que, tot i tractar els mateixos continguts, empren metodologies pedagògiques adaptades a cada franja.
-Castors i llúdrigues 5-8 anys
-Llops i daines 9-11 anys
-Ràngers i noies guia 12-14 anys
-Pioners i caravel·les 14-16 anys
-Truc 16-18 anys
Un Cau molt participatiu
Una de les primeres activitats que s’hi realitzaran serà la tria dels colors que identificaran el fulard del Cau de Vacarisses, seguida de l’estampació de samarretes, diferents segons el grup. I és que l’entitat vol que els infants també siguin partícips de les decisions que s’hi prenen, així com dels projectes que hi desenvoluparan. Més endavant, un cop conegudes les circumstàncies de cadascú, es plantejaran sortides d’un dia i campaments, per allunyar-los del seu espai de confort habitual.
L’objectiu de tot plegat és fomentar l’escoltisme a Vacarisses, mitjançant la transmissió de valors com el respecte per la natura i l’entorn, el creixement personal, la confiança en el grup i el compromís. També es vol treballar la integració dels nens i nenes amb problemàtiques concretes, a través de l’acompanyament de les monitores, però, sobretot, dels seus companys i companyes.