Parada, fonda i Ranxo

Centenars de persones s'han acostat a Ponts amb recipients de tota mena per endur-se el menjar a casa

Publicat el 17 de febrer de 2015 a les 04:26

Un dels cuiners omplint les olles dels nombrosos assistents de la festa del Ranxo de Ponts. Foto: ACN


La localitat de Ponts (Noguera) celebra com és tradició cada dimarts de Carnestoltes la tradicional festa del Ranxo. La celebració aplega cada any a l'avinguda Font de Valldans del municipi centenars de persones vingudes d'arreu del país amb olles i recipients de tota mena per endur-se a casa una bona ració d'aquest popular àpat. 

En aquesta edició de la festa del Ranxo de Ponts s'han repartit unes 11.000 racions d'aquest tradicional àpat, una xifra similar a l'any passat, per tal de poder omplir totes les olles i carmanyoles de veïns i visitants. La cuinera en cap del Ranxo de Ponts, Rosa Boix, ha explicat que s'han cuinat uns 1.500 quilos dels diferents ingredients amb què s'elabora el ranxo: gallines, pollastre, botifarra negra, ceba, porros, pastanaga, carabassa, cigrons, mongetes, patates, cols, tomàquet, pasta de sopa, arròs, aigua i sal. Boix ha remarcat que la particularitat del Ranxo de Ponts és que s'elabora amb foc a terra i amb olles d'aram "que li donen un toc especial".

A les sis del matí s'han encès les fogueres per començar a esclafar l'aigua de les 60 olles on s'ha cuinat el ranxo. A les vuit, s'hi han començat a tirar els ingredients que una vegada cuits s'han retirat i trinxat. Posteriorment s'han tornat a posar al foc amb les verdures i els llegums perquè segueixi la cocció tot remenant contínuament. I, al final, s'hi ha afegit la botifarra negra. Poc a poc, la gent carregada amb olles i recipients de tot tipus ha començat a fer cua fins les dues del migdia quan s'ha començat a servir el menjar, després de la seva benedicció.
 

Un dels cuiners remena les olles. Foto: ACN


Una tradició llegendària
   
La festa del Ranxo és una tradició centenària que se celebra el dimarts de Carnestoltes, és a dir, el darrer dia abans de l'inici de la Quaresma. Segons expliquen les llegendes, en un principi el ranxo era un àpat que es donava a la gent que no tenia per menjar i així aquest dia se'ls oferia un plat d'aquest àpat. Actualment, ha esdevingut una festa en què hi participa tota la població i gent vinguda d'altres punts del país que no volen perdre l'ocasió de degustar el ranxo.  

La tradició també explica que la vigília de Carnaval, els veïns de Ponts passaven casa per casa per recollir el màxim possible d'ingredients per elaborar el Ranxo. Avui però, són pocs aquells que lliuren ingredients quan els passa la comitiva que porta a terme aquesta acció coneguda com a 'Lali-Lali', i normalment s'acostumen a donar diners per ajudar a finançar la festa.

Diverses autoritats han anat a la festa     

Com és habitual, la festa del Ranxo de Ponts aplega autoritats i representants de formacions polítiques. En aquesta edició hi ha participat, entre altres, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; el secretari adjunt d'ERC, Lluís Salvadó; el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré; a més de l'alcalde de Ponts, Francesc Garcia, i de diputats al Parlament, a la Diputació de Lleida, entre altres.  
 

Diverses autoritats remenant el ranxo de Ponts. Foto: ACN

 
L'organització ha volgut aprofitar l'edició del Ranxo 2015 per agrair i reconèixer la tasca de totes les associacions i entitats del municipi que col·laboren activament amb la festa i que han contribuït a fer-la una de les més emblemàtiques de les comarques de Ponent. Per això, enguany, s'ha volgut que fossin els presidents d'aquestes entitats les autoritats que presidissin la festa del Ranxo de Ponts. 

Coincidint amb la celebració d'aquesta festa gastronòmica, l'Ajuntament de Ponts programa diferents activitats paral·leles com ara un mercat gastronòmic amb productes de la Noguera, sardanes, sessions de ball i concerts, entre altres que es porten a terme aquest dimarts i els dies previs a la festa del Ranxo.
 
 

Els assistents esperant que els omplin les olles. Foto: ACN