Serret truca a Madrid per enviar missatges de socors a Brussel·les sobre la crisi de la fruita dolça

La consellera d'Agricultura assegura que es mostra disposada a escoltar els pagesos després de la mobilització del passat divendres

Publicat el 08 de maig de 2016 a les 23:37
Missatge de mà estesa de la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, als pagesos de Lleida després de la gran tractorada que divendres va col·lapsar el centre de la capital del Segrià per reclamar preus justos per a la fruita dolça.

Des d'Algerri, a la Noguera, Serret s'ha compromès a atendre les seves demandes a la reunió de la taula sectorial que es farà aquest dimarts. Els pagesos asseguren que no podran aguantar una tercera campanya venent la fruita per sota del cost de producció. Segons Serret, el Departament ja ha parlat amb el Ministeri perquè traslladi a Brussel·les les demandes dels productors, com la millora del sistema de retirada de quilos del mercat per evitar que els preus s'ensorrin. 

Serret ha indicat que el departament està treballant també amb el propi sector per promocionar el consum de fruita, com el programa de consum de fruita a les escoles". "A partir d'aquí tot el que puguem fer de més a més ho estudiarem i en la mesura que sigui possible ho intentarem tirar endavant tot", ha afirmat.

Preguntada sobre la reivindicació dels agricultors de posar fre al que consideren "abusos" de la gran distribució, Serret ha assenyalat dues actuacions claus "per equilibrar i donar més transparència a la cadena de valor". Per una banda, ha instat els productors a millorar l'organització de la seva pròpia estructura a través de plataformes fortes "perquè tinguin més pes en la cadena". També s'ha compromès a "posar totes les eines d'observatoris de preus per aportar transparència i que les relacions siguin equilibrades i justes".

La consellera d'Agricultura també ha insistit que s'està treballant amb "estratègies compartides" per promocionar el consum, ja sigui de la fruita però també d'altres productes que passen per situacions delicades com el conill.

La ramaderia extensiva de muntanya, activitat "bàsica i estratègica"

Meritxell Serret s'ha referit també al malestar dels ramaders pirinencs pels danys que la fauna salvatge causa als seus ramats. Respecte el programa de reintroducció de l'ós, la consellera ha recordat que és competència del Departament de Territori i Sostenibilitat, però ha afegit que "des del Departament d'Agricultura també en som sensibles, el que tenim molt clar és que necessitem mantenir la ramaderia extensiva a les zones del Pirineu, és una activitat bàsica i estratègica per a la sostenibilitat del medi mateix". En aquest sentit, ha assegurat que "estem segurs que trobarem aquelles estratègies que ens ajudin a què hi hagi una correcta convivència i que els danys que pugui provocar l'ós siguin mínims i estiguin ben compensats".

Sobre la petició dels ramaders de crear la figura del pastor d'óssos o 'osser' per evitar atacs al bestiar, Serret ha dit que "estic convençuda que es tindran en compte totes les demandes i en la mesura que siguin adequades i estiguin ben dimensionades se'ls podrà donar sortida".

Suport a la DO d'oli de la Noguera

D'altra banda, la consellera d'Agricultura ha donat suport a la iniciativa dels molins d'oli de la Noguera de crear una Denominació d'Origen pròpia. "Tot el que sigui donar valor a les nostres produccions i lligar producte i territori és una estratègia guanyadora", ha remarcat.

Són declaracions que Meritxell Serret ha fet després d'inaugurar la quarta Fira l'Algerri, a la Noguera, una de les poblacions productores d'oli de la comarca. La Fira es destina sobretot a donar a conèixer els productors de proximitat i artesans de la zona. També hi ha una mostra d'oficis antics, la tercera Trobada de Puntaires i el segon Concurs de pintura ràpida a l'Espai Arts.

Com a novetat del programa, aquest diumenge a la tarda està prevista la primera Jornada de Salut, Agricultura i Alimentació que inclou dues conferències: la primera titulada 'Per una agricultura sostenible', a càrrec de Josep Bover i la segona la realitzarà la Pilar Sala amb el títol 'Aplicació de les nostres flors a la dieta diària'.