El govern de Fèlix Larrosa no vol que el cas del conveni del Camp d'Esports que ha encès els ànims del Lleida CF se'n vagi de mare. Tot i que membres de l'executiu admeten en privat que les coses s'haurien pogut fer d'una altra manera, el govern de la ciutat intenta ara controlar la situació i evitar que la via penal guanyi protagonisme en aquest episodi.
Amb aquesta idea, i després de la manifestació d'aquest dijous, l'Ajuntament de Lleida ha reiterat la voluntat d’arribar a una entesa amb el Lleida CF per garantir la continuïtat de l’entitat al Camp d’Esports. Així, està previst que la setmana que ve es reuneixin les dues parts per atendre les demandes del club i respondre els dubtes sobre el conveni, que és el camí que ha trobat la Paeria com a alternativa a la via judicial. Larrosa, el cap de gabinet Xavier Batalla, el regidor d'Esports Jackson Quiñonez i la regidora d'Agenda Urbana, Begoña Iglesias, han estat denunciats per prevaricació i tràfic d'influències.
Tot i aquesta bona voluntat, des de la Paeria es recorda que no es pot fer una cessió directa amb ús privatiu del Camp d’Esports a un club amb deutes amb Hisenda i la Seguretat Social, i s'apunta que ha actuat "amb responsabilitat i dins el marc legal per protegir un bé públic". El tinent d’alcalde Carlos Enjuanes i el regidor d’Esports, Jackson Quiñónez apunten que cal posar l’atenció en els elements jurídics més enllà de les qüestions "emocionals" que desperta el cas, i que el conveni proposat per l’Ajuntament és l’opció viable, donada la situació econòmica del club i dels deutes que acumula.
La Paeria, obligada a defensar el seu patrimoni en base a la llei
A la comissió extraordinària que s'ha celebrat aquest dijous per tractar el tema del conveni, s’ha explicat que la Secretaria General ha emès un informe on deixa clar que la Paeria està obligada a protegir i defensar el seu patrimoni, que és de tota la ciutadania, com és el cas del Camp d’Esports. Qualsevol decisió sobre el seu ús, s’ha d’ajustar a les exigències de la Llei de Patrimoni de les Administracions Públiques i la Llei de Contractes del Sector Públic. El regidor d’Esports ha indicat que la situació és complexa i que en tot moment s’ha treballat per trobar alternatives, tenint en compte que els equipaments municipals són d’ús públic i que cal vetllar per la seva optimització. La reunió de la setmana que ve, ha dit, es convoca amb la intenció d’atansar postures i per resoldre aspectes com la durabilitat del contracte, que és a quatre anys renovables.
Quiñónez ha recordat que els origens del cas es remunten al ple municipal del gener del 2022, on es va aprovar per unanimitat la ressició del conveni amb el Lleida Esportiu Terraferma CF. Els motius d’aquesta decisió eren que que el club no estava al corrent de les seves obligacions davant l’Agència Tributària i la Seguretat Social, que havia incomplert l’obligació de justificar les subvencions rebudes i que es va efectuar un canvi de personalitat jurídica que requeria una autorització prèvia a l’Ajuntament que no es va sol·licitar.
El club va presentar aleshores un recurs contenciós administratiu al juliol d’aquell any i aquest mes de febrer el Jutjat Contenciós Administratiu va desestimar-lo. Davant d'aquest fet, el Lleida CF pot interposar ara recurs d’apel·laciói la Paeria hauria de demanar l’execució provisional de la sentència pel deure de protegir un bé públic. Si el club no presenta el recurs, la sentència esdevindrà ferma i el club haurà de sol·licitar un nou conveni.
Per evitar la via judicial, el regidor ha refermat que “creiem que aquest conveni és la millor proposta per al club” i que la voluntat és “sumar i trobar una solució”. “Mai anirem en contra de l’activitat esportiva del club ni en perjudici de l’aficionat, patrocinadors o el club en general”. Enjuanes, per la seva banda, s’ha referit al desenvolupament de la comissió amb els grups municipals. Ha afirmat que el retorn ha estat positiu, que els grups han traslladat les seves inquietuds i dubtes sobre el conveni i que, en general, s’ha coincidit en el fet que “s’ha de rebaixar la tensió” generada amb els aficionats “perquè som conscients que hi ha qüestions emocionals, alhora que un procés i una situació jurídica i administrativa al darrere”.
Un conveni a cost zero pel Lleida CF
El conveni que planteja la Paeria és de quatre anys de durada perquè així ho preveu la Llei de Règim Jurídic del Sector Públic. Això no vol dir que no es pugui renovar. És a cost zero per al club, ja que no hauria de pagar cap cànon i el manteniment aniria a càrrec de l’Ajuntament. A més, el Lleida CF tindria el dret d’explotació de serveis, com el bar, la publicitat o la taquilla.
El club només hauria de sol·licitar per demanar els usos, horaris, etc. i es prioritzarà que puguin utilitzar el Camp d’Esports, tant pel que fa als entrenaments, partits i altres accions vinculades a la seva activitat.