Agricultura aposta per compatibilitzar regadius «eficients» i cabal ambiental

La consellera Meritxell Serret, considera que el nou Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre no ha prioritzat "prou bé" uns "estudis tècnics i científics que avalin bé quin ha de ser el cabal ecològic"

Publicat el 20 de febrer de 2016 a les 15:30

Meritxell Serret, consellera d'Agricultura. Foto: Sofia Cabanes
 

La consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, ha defensat aquest divendres des d’Amposta una aposta per uns regadius "moderns" i "eficients" en els quals "s’assegurin tots els usos i cabals ecològics". La consellera ha fet aquestes declaracions en el marc de la jornada sobre "Vulnerabilitat dels Deltes en front del canvi climàtic", que ha organitzat la Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre. Segons, Serret, el nou Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre, no ha prioritzat "prou bé" uns "estudis tècnics i científics que avalin bé quin ha de ser el cabal ecològic i la capacitat que tenim de fer ampliacions de regadius".

Pel que fa a l’ampliació de regadius a Catalunya, un tema que ha dut controvèrsia entre els antitransvasistes i els regants, la consellera d’Agricultura ha subratllat que "la prioritat número 1" del seu departament és "modernitzar els regadius històrics i consolidar els regadius que estan en curs, que s’estan implantant i que ja són regadius eficients i moderns". Així mateix, ha afegit que "qualsevol ampliació" de regadius es basarà "en estudis ben fonamentats i que assegurin bé la seua sostenibilitat i viabilitat tenint en compte el conjunt de la conca".

Serret també ha recordat que el Departament treballa per impulsar els regadius Xerta-Sénia i Segarra-Garrigues: "estem afavorint que hi hagin regants que s’hi vulguin sumar", ha dit. En aquest sentit, la consellera que insistit en la idea que "els canals Segarra-Garrigues i el Xerta-Sénia són aliats per al desenvolupament del territori" i ha afegit que des del departament es parlarà "amb els diferents agents per veure si hi ha elements que cal ajustar per tal que els regants s’hi inscriguin".

Per la seva banda, el president de la Comunitat de regants de la Dreta, Manolo Macià, ha reclamat al Departament d’Agricultura "mesures dures" per assegurar la supervivència del Delta enfront el canvi climàtic. Segons Macià, calen murs "de pedra", per frenar la pujada del nivel del mar "com s’ha fet al Delta del Po i al Mississipí", a més, també ha reclamat la construcció d’una tanca salina al riu Ebre per evitar l’avanç de la falca salina marina pel curs del riu.