Què ha passat amb Larida?

Les claus per entendre la investigació de la Fiscalia en relació a la presumpta condonació de 281.783 euros de la Paeria a l'empresa concessionària de la discoteca lleidatana

Publicat el 05 de març de 2015 a les 15:31
Actualitzat el 01 de juliol de 2015 a les 01:08

Ros durant l'anunci de la creació del Centre d'Arts Escèniques Foto: Paeria


La Fiscalia Anticorrupció entrava aquest dimecres a la Paeria de Lleida per buscar informació relacionada a un presumpte tracte de favor de la Paeria cap a l'empresa Adaix de negocios S.L. la responsable de l'explotació pública de la discoteca Larida fins l'octubre del 2014. La investigació deriva d'una denúncia de la regidora Marta Camps, que ha obert de bat a bat les portes d'una concessió complexa i amb molts actors.

Els antecedents

El 30 de gener de 2009 s'obre a concurs la concessió de la gestió i explotació d'activitats d'oci al Turó de Gardeny. Són quatre les empreses que hi participen i una, Adaix de negocios SL, la que acaba guanyant aquest procés, que contempla una explotació de 3 anys amb possibilitat de dues pròrrogues d'un any cadascuna. El cànon anual queda fixat en 240.000 euros (iva exclòs) i la concessionària ha d'abonar un import de 30.000 euros anuals de costos de la Guàrdia Urbana, a més de fer-se càrrec d'una obra de plantació d'arbres a la futura rambla d'accés al Parc Científic i Tecnològic de Gardeny. A aquests imports se li sumen els 161.655 euros en concepte de garantia addicional fonamentats en estimacions de la Paeria per l'enderroc de l'edifici de l'Excess, construït per Adaix com a  discoteca d'hivern.

2012: Primers deutes

Els problemes comencen el 2012. El contracte finalitza aquest any i salten les alertes al consistori al comprovar que l'empresa té un deute acumulat que fa inviable la seva voluntat de sol·licitar una pròrroga. Davant d'aquest panorama i atenent "la situació precària" de l'empresa, l'àrea de Concessions de la Paeria proposa acceptar una pròrroga amb la condició que Adaix pagui el deute que té contret. 157.530 euros en conceptes de cànon, de Guàrdia Urbana i d'electricitat més els 161.655 euros de la garantia addicional. La pròrroga s'aprova. És fins el 2 de juny de 2013.

2013: Les factures s'acumulen

Els deutes d'Adaix augmenten i els problemes tornen a ser els mateixos. Davant la proximitat de la finalització de la pròrroga, la Paeria torna a alertar a la concessionària que cal tenir els pagaments al dia per tenir l'opció de prorrogar un altre any, el darrer d'acord amb el contracte. La Paeria fracciona aquests pagaments, que són atesos parcialment el 3 de juny per l'empresa. Aquesta situació obre la porta a la possibilitat d'una nova renovació que caducarà el 2 de juny del 2014. En aquest sentit, el consistori insisteix en la necessitat d'estar al dia dels pagaments, més quan es contempla que ja no hi poden haver més pròrrogues d'acord amb les condicions fixades el 2009.
 

Ros i diversos regidors a l'edifici de l'Excess Foto: Paeria


2014: Ros vol canviar el contracte inicial

És el darrer estiu i l'empresa deu un total de 320.000 euros més els 161.655 de la garantia addicional segons l'informe de la Fiscalia al qual ha tingut accés NacióLleida. En un mail del 25 de març, la regidora d'Economia, Montse Mínguez, admet que Adaix no ha pagat res del 2013 i que s'havia procedit a un fraccionament per facilitar el pagament. El 2 de juny expira la pròrroga, i és en aquest moment que la història fa un gir. Àngel Ros transmet al secretari general de la Paeria la "conveniència" que no s'acabi la concessió, una idea que el mateix secretari recull per proposar una "modificació del contracte per raons d'interès públic". 

D'aquesta manera es considera l'existència d'interès públic per modificar el contracte i estendre l'última pròrroga fins a la finalització de la temporada d'estiu d'oci, valorant l'existència de nous elements. Per reblar el clau, el 10 d'abril de 2014 es presenta un informe de la regidoria de Turisme sobre la idoneïtat del servei de discoteca, oci i restauració a Gardeny, ja que s'argumenta que la "ciutat no pot prescindir d'aquest equipament per motius de la cohesió i pau social". Amb data a 20 de maig de 2014 es posen de relleu els deutes pendents, que sumen 276.539 euros.

S'amplia la concessió


La concessió s'amplia entre el 3 de juny de 2014 i el 2 d'octubre de 2014 amb un cànon proporcional de 83.315,75 euros, iva exclòs, que es pagarà anticipadament, i es deixa clar que l'eficàcia d'aquest acord queda condicionada al compliment dels conceptes de pagament pendents en l'informe d'Economia. Paral·lelament es comunica a Adaix el decret on es desestimen dues sol·licituds registrades en data de 25 d'abril i 22 de maig en que es reclama una reducció del cànon i dels consum d'aigua i electricitat ja que no s'ha pogut disposar de la totalitat de la superfície concessionada durant els 4 anys del contracte.

La Paeria flexibilitza el cobrament


Larida ja anuncia la seva obertura l'estiu del 2014 i encara no s'han donat les condicions de l'acord, basades en el pagament del deute. És en aquest moment que l'alcalde, segons l'informe remés a Fiscalia, recrimina les "dures condicions econòmiques i de pagament" i insisteix en la necessitat de buscar criteris de flexibilitat instant als responsables del àrea d'Economia i Urbanisme a buscar un nou acord per "salvar" la situació i demostrar l'"interès públic".

Es condona el pagament de la garantia addicional


Com a solució, l'alcalde acaba acceptant els recursos de reposició registrats pel concessionari destinats a rebaixar el deute pendent perquè pugui ser assumible el seu pagament i establint una nova liquidació amb l'objectiu que puguin reobrir de forma immediata. "És un tema molt important i no tenir obert la discoteca Larida generarà problemes tot l'estiu" assegura en un mail Àngel Ros. En aquest punt, es creu que ja no és necessari exigir el pagament de la garantia addicional pendent des de 2010 (161.655 euros) perquè "ja no cal enderrocar les instal·lacions de la discoteca d'hivern ja que aquest un espai idoni per acollir el nou Centre de Producció de les Arts Escèniques de la ciutat de Lleida".

Així mateix, s'estableix un full de ruta de tots els informes que s'han de reunir per ajustar els deutes pendents a les quantitats que els concessionaris poden assumir. És el que Camps qualifica de "contracte a mida".

Es recalcula el cànon degut a que Adaix no va poder utilitzar tots els terrenys

L'
11 de juny de 2014, Àngel Ros firma un decret on s'estima parcialment el recurs presentat i s'eximeix al concessionari del deure d'enderrocar l'edifici construït i de pagar la fiança de 161.655 euros pendent des de 2010 i es fa el recàlcul a la baixa dels cànons pendents ja que s'admet part del recurs dels concessionaris en el sentit que no es va poder disposar de part dels terrenys concessionats per les obres de l'edifici de Fruitcentre a Gardeny, d'acord amb l'informe del Gerent del Parc, en concret 2.672,39 metres quadrats.

En total, s'eximeix
a la concessionària del pagament total de 281.783 euros, entre la reducció del cànon i l'exempció de la garantia addicional, per poder liquidar els deutes pendents i poder obrir el mateix 12 juny 2014. Aquesta "condonació" és la que està investigant la Fiscalia.