Les vacances ja han passat a millor vida per a molts catalans, que afronten el mes de setembre amb l'obligació de tornar als respectius llocs de treball. En aquest context, es parla sovint del síndrome post-vacacional, una situació que afecta més les persones més grans de quaranta-cinc anys i les que s’incorporen a la rutina sense una breu transició. "La tornada a la normalitat confon el nostre organisme, que està habituat a certes dinàmiques de vacances, i representa un daltabaix emocional i físic", afirma Mireia Cabero, professora dels Estudis de Psicologia de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). "Es tracta d’un fenomen psicoemocional que apareix com a reacció a la tornada a la rutina.
A més, el fet d’idealitzar la vida de vacances el fa augmentar", afirma. Aquesta manifestació de rebuig té una durada variable segons l’individu. El 20% dels afectats aconsegueix recuperar-se del tot en tan sols dos dies, però el 35% arrossega els símptomes i les molèsties durant dues setmanes abans no aconsegueix estabilitzar-se.
"Si el període de malestar s’estén a més de catorze dies, cal consultar un especialista perquè els motius, llavors, són uns altres", alerta Cabero. Apunta que com més negativa i poc interessant sigui la rutina, més possibilitats hi ha de patir les conseqüències d’una depressió postvacacional.
Combatre-la amb l’ajuda de somnífers o medicaments no és la solució més bona. Segons aquesta experta, s’ha d’aprendre què és l’estrès i com s’ha de tractar. Però què es pot fer per a millorar la tornada a la feina després de les vacances? Mireia Cabero proposa dur a la pràctica cinc consells per a tornar a la normalitat:
- Programar el retorn a casa de manera anticipada i relaxada: «arribar de vacances i haver de tornar a la feina l’endemà no ajuda a tenir una transició positiva a la rutina», alerta.
- Emprendre abans les tasques més grates: començar amb treballs més senzills o de menys concentració durant els primers dies millorarà l’adaptació del treballador.
- Mantenir una actitud proactiva i positiva: «s’ha d’evitar caure en la negativitat; no ajuda i no serveix de res; al contrari», explica.
- No endur-se feina a casa i respectar els horaris: «procurar adaptar-se a la tornada amb un procés escalonat i gradual és molt més positiu que tornar amb nivells alts d’estrès i molta càrrega de feina».
- Practicar exercici físic moderat: per mitjà de l’esport s’alliberen endorfines que ajuden a tenir una salut emocional de més qualitat i el cos es desfà de l’estrès acumulat. El 90% dels treballadors pensa que la depressió minva els seus resultats laborals. Segons un estudi de Sanitas, la depressió postvacacional afecta el mercat laboral i la productivitat. Un 10% dels afectats acabarà demanant la baixa laboral.
Aquesta experta alerta que per a no patir-ne cal tenir una rutina satisfactòria, una que l’individu hagi triat i a la qual li faci il·lusió tornar.
Cinc consells per a combatre la síndrome postvacacional
"Si el període de malestar s’estén a més de catorze dies, cal consultar un especialista", explica Mireia Cabero, professora de la UOC
Ara a portada
-
Successos Accident mortal a la C-13 en un xoc entre dos camions al terme municipal de Lleida Redacció
-
Societat Maribel Pedrol: «El canal d’Urgell no és conegut perquè no l'hem sabut explicar» Àlvar Llobet i Sotelo
-
Societat Croada de la Urbana contra la venda ambulant al Centre Històric de Lleida Àlvar Llobet i Sotelo
-
-
Publicat el 01 de setembre de 2017 a les 11:24
Actualitzat el 01 de setembre de 2017 a les 11:31
Et pot interessar
-
Societat Les empreses de turisme actiu a Lleida superen els 112 milions d'euros en impacte econòmic
-
Societat El nombre de viatgers allotjats en hotels lleidatans cau un 11,7% al març
-
Societat La compravenda d'habitatges a Lleida augmenta un 16,5% al febrer
-
Societat Lleida floreix amb l’ànima de Sant Jordi