La Guàrdia Civil i l'Agència Tributària, en el marc de l'operació "Espíritu", han desarticulat una organització criminal acusada de defraudar més de 25 milions d'euros en IVA sobre la comercialització de begudes alcohòliques i en la qual s'han detingut 43 persones en tot el territori nacional.
L'operació, segons han informat en un comunicat conjunt, s'ha dut a terme a les províncies catalanes de Barcelona, Girona, i Lleida, així com a Madrid, Zamora, Badajoz, Castelló, València, Sevilla, Cadis, Màlaga i Guadalajara i s'ha saldat amb la detenció de 43 persones i la intervenció de begudes alcohòliques per valor de més de quatre milions d'euros.
Els delictes que s'imputen als membres d'aquesta organització delictiva són contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal, contra el mercat i els consumidors i falsedat documental.
Per part de l'Agència Tributària es presenta denúncia davant la Fiscalia de Castelló al setembre del 2016, obrint-se diligències d'investigació per part de la Fiscalia, a les quals s'incorpora la Unitat Central Operativa (UCO), la Comandància de la Guàrdia Civil de València, la Dependència Regional d'Inspecció de l'Agència Tributària a València i l'ONIF.
Inicialment, la investigació es va centrar en l'activitat real d'un Dipòsit Fiscal situat en aquesta província, amb la finalitat de corroborar la hipòtesi plantejada sobre l'existència d'un presumpte delicte contra la Hisenda Pública, però al llarg d'aquesta es va anar detectant un entramat societari que s'estenia per diverses províncies del territori nacional, format per més de 60 empreses.
Aquest entramat d'empreses, estava perfectament dissenyat per emmascarar aquesta activitat delictiva, en la qual cada societat exercia diferents rols.
Modus operandi
L'adquisició de la mercaderia, begudes alcohòliques, es realitzava per un grup d'empreses denominades "introductores", les quals adreçaven el producte al Dipòsit Fiscal.
Seguidament, les begudes espirituoses eren transportades fins als centres de distribució, que posseïen la capacitat de comercialitzar-les a preus molt per sota dels de mercat. Aquest baix preu s'aconseguia perquè l'organització criminal eludia pagar l'impost de l'IVA.
Encara que la mercaderia era traslladada realment als referits centres de distribució directament, documentalment l'organització la feia passar per diferents societats, entre les quals es distingien dues classes, d'una banda, les "pantalles" que, únicament intenten difuminar el seguiment de la mercaderia i allunyar l'acció fraudulenta dels responsables criminals, i d'altra banda les denominades "truites" o "missing traders", al capdavant de les quals l'organització criminal situava testaferros.
Detinguts a Lleida per defraudar 25 milions en IVA de begudes alcohòliques
En total s'han arrestat 43 persones en diverses províncies espanyoles
Ara a portada
-
-
Societat Maribel Pedrol: «El canal d’Urgell no és conegut perquè no l'hem sabut explicar» Àlvar Llobet i Sotelo
-
Societat Condemnat a 4 anys d'internament per intentar matar un company de residència a Lleida Redacció
-
Societat Les obres d'una planta solar obliguen a desviar els vehicles en una sortida de Lleida Redacció
-
Publicat el 20 d’abril de 2018 a les 11:13
Et pot interessar
-
Societat Les empreses de turisme actiu a Lleida superen els 112 milions d'euros en impacte econòmic
-
Societat Croada de la Urbana contra la venda ambulant al Centre Històric de Lleida
-
Societat El nombre de viatgers allotjats en hotels lleidatans cau un 11,7% al març
-
Societat La compravenda d'habitatges a Lleida augmenta un 16,5% al febrer