Dolça Revolució denuncia que el Pla del govern espanyol contra les Pseudoteràpies es basa en «prejudicis»

La plataforma critica que és un "intent il·legítim" de desprestigiar activitats "perfectament lícites, eficaces i segures", ignorant els drets de professionals i pacients

Publicat el 20 de novembre de 2018 a les 17:52
Actualitzat el 20 de novembre de 2018 a les 17:55
L'associació Dolça Revolució denuncia que el Pla del govern espanyol per a la Protecció de la Salut davant de les Pseudoteràpies està basat en "prejudicis i interessos polítics i econòmics i no en dades". Des de l'Associació lamenten que s'ha creat una "alarma social artificial" al voltant de la pràctica de de Teràpies Alternatives i Tècniques Mèdiques no Convencionals. Dolça Revolució critica que es tracta d'un "intent il·legítim" de desprestigiar activitats "perfectament lícites, eficaces i segures", ignorant els drets de professionals i pacients i per aquest motiu demana als ministres del govern espanyol "un mínim de preparació i prudència".

El pla, presentat el 14 de novembre, inclou mesures contra l'intrusisme i per eliminar aquestes pràctiques dels centres sanitaris, així com evitar que s'imparteixin a les universitats. El pla, proposat per la ministra de Sanitat, Consum i Benestar, María Luisa Carcedo, i el ministre de Ciències, Innovació i Universitats, Pedro Duque, preveu modificar normatives per evitar la publicitat enganyosa.

També inclou mesures per facilitar informació veraç i accessible de les pseudoteràpies amb l'objectiu que es puguin prendre decisions informades i responsables sobre el seu ús. Els dos ministeris obriran un procés participatiu per incorporar aportacions de comunitats autònomes i sectors implicats.

Des de Dolça Revolució critiquen que el pla "no té aval científic, tècnic ni jurídic". Destaquen també la "manca d'aval polític i administratiu" perquè no hi han participat els agents socials afectats, com ara universitats, professionals i pacients. Tampoc han participat, asseguren, altres administracions públiques, com ara les comunitats autònomes, ni tampoc altres partits polítics. És per tot això que qualifiquen la proposta d'"ocurrència arbitrista" i de "propaganda".

Lamenten també que el que consideren una actitud "poc seriosa" dels ministres, "minva la confiança" de ciutadans i professionals en les Administracions Públiques i en la seguretat jurídica amb la qual s'han de tractar els assumptes públics, que exigeixen "honradesa, transparència i neutralitat".

L'Associació denuncia que, des del punt de vista jurídic i legislatiu, les propostes són per molts motius "inaplicables". A més, afegeixen, el pla es contraposa a Directives Europees i de la doctrina i jurisprudència en matèria de Mercat Interior, Salut i Consumidors. De fet, asseguren, hi ha un expedient obert contra Espanya des del 2017 per aquest tipus de restriccions i "ingerències il·legítimes" en el mercat.

Per aquest motiu creuen que els agents no estaran disposats a que aquests mecanismes de difamació i desinformació segueixin destruint una activitat sanitària "eficaç, molt eficient i honesta". És per això que des de l'associació ja s'han presentat requeriments, recursos i accions jurisdiccionals contra els responsables d'aquesta activitat "difamatòria".

Finalment, Dolça Revolució informa que s'ha requerit al ministeri explicacions i que aporti informes "que diu tenir", s'ha sol·licitat l'obertura d'expedients disciplinaris a aquells càrrecs de les organitzacions col·legials que s'han "excedit" en les seves manifestacions, s'ha instat procediment davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència que continuarà en l'expedient obert a la Comissió Europea i s'ha denunciat davant els tribunals de justícia a una de les associacions que semblen constituir els únics assessors experts dels ministres en el disseny del pla.