El jove alturgellenc Pere Roca va aprofitar el confinament del 2020 per fer realitat un projecte que li rondava pel cap: posar en marxa un negoci de venda d’ous de proximitat. A casa sempre havien tingut gallines per a consum propi, però després de l'aixecament de les restriccions, va decidir donar un pas més i ampliar la producció. En només un any, va arribar a tenir 350 gallines, el mínim que considerava necessari per garantir la viabilitat del negoci.
El creixement ha estat constant, basat en la venda directa, el porta a porta i el boca-orella. Ara, amb la demanda en augment, ha ampliat el nombre de gallines fins a 800 i ha consolidat la seva clientela amb una quinzena de comerços i restaurants de la Seu d’Urgell.
“M’agrada la natura i la llibertat de ser el meu propi cap”, explica Roca, que valora la flexibilitat que li dona la feina, tot i que les gallines requereixen una rutina estricta. Els animals viuen en llibertat a Calvinyà, al municipi de les Valls de Valira, on es mouen per diferents camps per alimentar-se d'herba i insectes, complementant la dieta amb un pinso granulat que garanteix els nutrients necessaris.
Tot i l’expansió, el granger de 28 anys té clar que vol mantenir un model sostenible i no convertir-se en una macrogranja. La seva prioritat és garantir la qualitat del producte, amb un circuit de distribució curt que permet que els ous arribin als clients en menys de 24 hores després de la posta.
Un dels principals obstacles amb què s’ha trobat és l’excés de burocràcia, que en més d’una ocasió l’ha fet dubtar de la continuïtat del projecte. “Hi ha tràmits que s’allarguen massa, fins i tot quan responen a necessitats que requereixen una solució immediata”, lamenta. Tot i això, el seu objectiu es manté clar: fer d’aquesta activitat el seu mitjà de vida i assegurar-ne la viabilitat econòmica.