Tot i que l'informe revela els resultats de les universitats de manera sintètica a partir de 25 indicadors, el director d'investigació de l'Ivie, Francisco Pérez, ha destacat que l'estudi permet als alumnes fer els seus propis rànquings personalitzats en funció de les seves prioritats i interessos, a traves del web d'U-Raking. A més, en aquesta ocasió incorpora un llistat d'inserció laboral.
A les últimes posicions, se situen l'Europea de Cervantes i la Universitat a Distància de Madrid, totes elles amb menys de 15 anys de trajectòria, la Uned i l'Oberta de Catalunya.
El document torna a advertir de les grans diferències de rendiment dels sistemes universitaris regionals que arriben als 46 punts percentuals entre el que se situa en primera posició, el català (119) i l'últim, el canari (73).
“Això té molt a veure amb les polítiques públiques de les comunitats i els òrgans de govern de les universitats”, ha indicat el professor i investigador de l'Ivie Joaquín Aldás. També ha explicat que Catalunya repeteix com el territori amb millors universitats perquè té una presència “activa i potent” en les tres àrees analitzades, polítiques universitàries que han promogut la transformació del sistema universitari i la incorporació d'investigadors estrangers, i un entorn i un teixit productiu favorables.
En docència, la primera posició l'ocupa un grup de cinc universitats: Nebrija, Navarra, Deusto i Mondragon Unibersitatea, totes privades, i la Politècnica de València, pública. La Pompeu Fabra encapçala el rànquing per investigació mentre que la Politècnica de Catalunya destaca per sobre de la resta en innovació i desenvolupament tecnològic.
Millors universitats per graus
L'informe també presenta les puntuacions obtingudes per les universitats en cada una de les titulacions. Així, per exemple, en la branca d'Arts i Humanitats, la Universitat Rovira i Virgil és la millor puntuada per impartir el grau de llengua anglesa i el d'història. La Universitat Ramon Llull i la Universitat de Navarra, les dues amb titularitat privada, ocupen el primer i el segon lloc en el grau de filosofia.
En la branca de Ciències Socials, la Pompeu Fabra se situa en primera posició en els graus d'administració i direcció d'empreses, dret i periodisme; mentre que la Politècnica de Catalunya ocupa la primera posició en els tres graus que tenen un major nombre d'alumnes - enginyeria informàtica, enginyeria electrònica i enginyeria mecànica-, i també en arquitectura.
Pel que fa als graus de Ciències, la Rovira i Virgili i la Politècnica de Catalunya són les millors posicionades en química i matemàtiques.
Consulteu rànquings de l'U-ranking sobre el Sistema Universitari Espanyol