Un equip d’investigadores de la Universitat de Lleida (UdL) ha fet un seguiment d’una desena de treballadors de la fruita a Térmens (Noguera) per analitzar si la ingesta regular d’aigua amb electròlits pot reduir els riscos de deshidratació. Durant tres setmanes, els participants van rebre cada hora aigua enriquida amb sodi i potassi, coincidint amb els dies de més calor de la campanya.
Aquest estudi s’emmarca dins el projecte Hidroponent, que l’estiu passat ja havia posat de manifest que més de la meitat dels temporers presentaven signes de deshidratació i que un 75% havia perdut sodi. En aquella primera fase només es van recollir dades bàsiques com la temperatura corporal, la tensió arterial o la pèrdua de líquids per la suor, però no es van aplicar pautes específiques.
En canvi, en aquesta segona etapa sí que s’ha incorporat la hidratació guiada amb electròlits i els primers resultats apunten que els treballadors que segueixen aquesta pauta retenen millor sodi i potassi que els que només beuen aigua. Segons les investigadores, aquestes dades podrien confirmar el paper protector d’aquestes begudes davant jornades laborals llargues i en entorns d’alta temperatura.
La recerca vol establir recomanacions clares per millorar la seguretat i la salut dels temporers, un col·lectiu especialment exposat a l’escalfament global i a onades de calor cada cop més freqüents.