Tot a punt per la 14a edició de la fira de formatges artesans

Publicat el 16 d’octubre de 2008 a les 09:44

Així doncs, el jurat realitzarà les seves deliberacions a partir de les 10.30 hores de dissabte dins la mateixa carpa de formatges, instal·lada a l'aparcament del Dr. Peiró. A dos quarts de dues del migdia tindrà lloc el lliurament de premis del concurs de formatges. Una altra novetat que presenta aquesta nova edició és que la fira de formatges també estarà oberta al públic al migdia, obrint al públic des de les deu del matí a les deu de la nit de manera ininterrompuda.

Pel que fa a la inauguració oficial de la fira serà aquest dissabte 18 d'octubre, a les 11.30 hores, en un acte presidit per la consellera de Treball de la Generalitat de Catalunya, Mar Serna, acompanyada per l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, i pels membres del Consistori urgellenc.

La Fira de Sant Ermengol comptarà aquest any amb un total de 5.000 m2 d'espai cobert, tot comptant la fira de formatges (amb 1.800 m2), l'aula de tast i la carpa d'entitats, clubs esportius i associacions (amb més de 50 expositors), així com l'espai El Bulevard instal·lat a la sala de Sant Domènec, on hi trobarem una mostra del comerç i els serveis de la Seu d'Urgell.

Pel que fa a la venda ambulant, hi haurà instal·lades unes 250 parades pels carrers de l'eixample de la Seu, el passeig Joan Brudieu i com a novetat d'enguany, també al carrer dels Canonges, al bell mig del centre històric de la ciutat. Un altre espai a destacar és l'exposició de vehicles i maquinària industrial i agrícola al llarg i ample de l'avinguda Pau Claris, anomenat Auto Fira. La Mancomunitat d'Escombraires de l'Urgellet també té un espai propi que ja es troba situat a la plaça de Les Monges, i la plaça dels Oms acollirà una fira de venda de productes artesans, alimentaris i no alimentaris, on hi destaquen les parades d'embotits de la Seu i la comarca .

XIV Fira de Formatges Artesans del Pirineu

La Fira de Formatges -oberta tot el cap de setmana de deu del matí a deu de la nit- comptarà amb la presència de 40 formatgers, 34 dels quals del Pirineu. Concretament hi trobarem artesans formatgers procedents d'Euskadi i Navarra, d'Iparralde, de la Gascunya i de l'Aragó, i de totes les comarques catalanes dels dos costats del Pirineus, mentre que el formatge de muntanya convidat és el Quesu Casín de la formatgeria artesanal Redes del Principat d'Astúries. En total hi haurà més d'un centenar de formatges artesans que es podran degustar tot adquirint un tiquet per 7€ que dóna dret a cinc degustacions i un aigua. També com a novetat, els visitants podran adquirir per 10€ una safata de tast que permet portar el formatge i alhora la copa de vi en una sola mà, dissenyada exclusivament per la fira. El vi que es podrà degustar és de la D.O. Terra Alta i l'aigua és Pineo.

El mateix dissabte, a les cinc de la tarda, tindrà lloc a l'Aula de Tast la presentació del llibre Serrat Gros, història d'un formatge pirinenc, escrit per Eulàlia Torras Elias d'Ossera, amb dibuixos de Jaume Rovira Clarena i editat per Garsineu de Tremp. Aquest acte serà presidit per l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla.

Recordem que dissabte, a les deu de la nit, se celebrarà el ja tradicional Sopar Guiat de Formatges, a càrrec del gastrònom Pep Palau i el sommelier de la DO Terra Alta, Sergi Montalà, on hi prendran part unes 200 persones que es donaran cita al restaurant El Castell de Ciutat. Durant el sopar es lliurarà el guardó ‘Amic del Formatge’, en reconeixement del treball a l’entorn al formatge artesà realitzat per un restaurador català que enguany s'atorgarà als cuiners Xavier Sagristà, Artur Sagués i Toni Jerez del restaurant Mas Pau d'Avinyonet de Puigventós.

Annex a la carpa de formatges al mateix recinte del pàrquing del Dr. Peiró, torbarem l'Aula de Tast, on durant dissabte a la tarda i tot diumenge se succeiran nombroses activitats gastronòmiques: tastos guiats de formatges i vins, demostracions de cuina en directe i el Joc de l'Hostaler, adreçat als més petits, i un taller infantil d'elaboració de formatges. També al mateix recinte firal hi haurà l'espai Qualitat Alimentària, mostra de les denominacions de qualitat de la Seu: DOP Formatge de l'Alt Urgell i Cerdanya, DOP Mantega de l'Alt Urgell i Cerdanya, IGP Vedella dels Pirineus Catalans.

La fira també comptarà, dins la carpa d'entitats, l'espai Artesanies: exposició i venda d'estris artesanals vinculats al món de l'alimentació. Hi trobarem objectes contemporanis inspirats en la tradició, l'artesania i el disseny. El disseny va a càrrec de l'urgellenc Gerard Moliné i compta amb la col·laboració d'Artesania de Catalunya, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de la Seu d'Urgell.

En aquesta nova edició de la fira, també hi trobarem un estand dedicat a Guipúscoa a la carpa d'entitats, on els visitants podran gaudir d'actuacions de txalaparta, dantzaris i txistularis.

 

 

Presentació de la fira Acte de presentació de la fira.