Lleida ha deixat enrere la crisi econòmica. Així ho destaca l'Anuari Econòmic Comarcal 2015 de Catalunya Caixa, que apunta que la demarcació creix un 1,6% en Producte Interior Brut (PIB), un percenatge que està per sobre de la millora econòmica que es va notar a nivell de tot Catalunya durant l'any 2014.
El Catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Catalunya, Josep Oliver, ha presentat les dades aquest dimecres, entre les quals n'hi ha una que serveix d'exemple per evidenciar que la recessió ja és una cosa del passat: per primer cop des de l'inici de la crisi, totes les comarques lleidatanes han millorat els seus indicadors econòmics, un fet que es fonamenta amb un creixement per sectors liderat pel primari, que ho ha fet en un 4,4%, la indústria, que ha crescut un 2,2%, i el sector serveis, que creix un 1,4%.
Oliver destaca en aquest punt que l'únic àmbit econòmic que té encara problemes per tirar endavant és el de la construcció, un sector que en el darrer any ha retrocedit en un 2%.
Analitzant els registres al detall, es veu com les dinàmiques econòmiques són diferents al Pirineu i a la Plana de Lleida. D'aquesta manera, al Pirineu s'ha crescut en un 2,1% mentre que a les comarques de Ponent, ho ha fet en un 1,6%.
L'índex de creixement de les comarques lleidatanes (en %)
Alta Ribagorça: 3,94
Les Garrigues: 3,88
Cerdanya: 3,21
Pallars Sobirà: 3,09
Pallars Jussà: 2,30
La Noguera: 1,96
La Segarra: 1,87
Pla d'Urgell: 1,76
Alt Urgell: 1,64
Segrià: 1,52
Urgell: 0,59
Vall d'Aran: 0,20
Lleida podria créixer per damunt del 3% aquest 2015
Josep Oliver s'ha mostrat convençut que la demarcació de Lleida tancarà el 2015 amb un creixement per damunt de la mitjana catalana, que es preveu d'entorn al 3%, fruit d'una major confiança, d'una major renda i d'una major capacitat de despesa i, en el cas específic de Lleida, tenint en compte les bases industrials d'aquest creixement, "que ja hi eren al 2014 i al 2015 s'haurien de reforçar".
El sector serveis, amb un pes important a la demarcació, seguirà marcant el gruix del creixement, mentre també s'esperen bones dades de l'industrial, després de registrar un balanç positiu en el primer semestre d'aquest any. Tot i això, caldrà esperar les dades del sector agrari al tancar l'any. En el cas de la construcció, "en el millor dels casos es pot assolir un creixement 0", seguint la tònica del conjunt del país.
Amb vista al 2016, les expectatives són "també positives amb un Banc Central Europeu que ens aïlla de les tempestes i dels problemes que s'estan veient en l'economia mundial". Segons Oliver, també s'espera que sigui un any "positiu", malgrat que la previsió de creixement podria situar-se entre el 2,5 i el 2,6% a Catalunya –per sota del 2015-, per la frenada d'economies com ara la xinesa i d'altres països emergents.
Totes les comarques de Lleida van créixer econòmicament el 2014 per primer cop en set anys
La producció augmenta un 4,4% en el sector agrari, i un 2% en la indústria segons l'Anuari Econòmic Comarcal de Catalunya Caixa | La construcció és el sector que més dificultats té per créixer segons el catedràtic Josep Oliver | La demarcació va augmentar un 1,6% el PIB
Ara a portada
-
Societat L'apagada a Lleida: barbacoes, sopars a les espelmes i comerços reinventats davant la foscor Oriol Almacellas Verdés
-
-
Societat «Vam fer el que ens agradaria que fessin per nosaltres»: solidaritat veïnal a l’Albi amb els 590 afectats del tren Oriol Almacellas Verdés
-
Societat Els CAP i hospitals de Lleida funcionen amb normalitat l'endemà de l'apagada elèctrica Redacció
-
Publicat el 28 d’octubre de 2015 a les 15:36
Actualitzat el 28 d’octubre de 2015 a les 23:41
Et pot interessar
-
Societat La Diputació de Lleida amplia els terminis d'ajuts i impostos per l'apagada elèctrica
-
Societat Tàrrega reforça la seva resposta davant les apagades amb generadors
-
Societat Els generadors mantenen la ramaderia del Pirineu durant l'apagada elèctrica
-
Societat La UdL recomana no fer activitats avaluables i suspendre l'activitat si persisteixen els talls