Els Agents Rurals han denunciat dues persones que formaven part d’una xarxa criminal centrada en el tràfic il·legal d’objectes arqueològics. Els individus van ser enxampats mentre utilitzaven detectors de metalls en una zona del terme municipal de Castelló de Farfanya, a la Noguera. Se’ls van intervenir 1.252 peces metàl·liques, entre les quals destacaven 943 monedes de diverses èpoques, així com eines auxiliars i dos detectors.
Les investigacions van continuar amb escorcolls a dos domicilis de Balaguer, on es van localitzar prop de 1.300 objectes més i tres detectors addicionals. Segons els investigadors, part del material confiscat s’oferia en un conegut portal de compravenda per internet.
L’operació ha estat coordinada pel Grup Especial de Verins i Antifurtivisme (GEVA), la Unitat Central de Patrimoni Cultural i el GECAJ, amb el suport dels Mossos d’Esquadra de Balaguer.
Preocupació per l’increment de l’arqueofurtivisme
Aquest cas s’emmarca en una tendència a l’alça: en només mig any, els Agents Rurals han realitzat una quarantena d’actuacions per l’ús il·legal de detectors de metalls, una xifra que ja supera les intervencions de tot el 2024. El cos alerta que aquest 2025 podria ser l’any amb més casos detectats en la darrera dècada.
Més de la meitat de les inspeccions s’han fet en jaciments arqueològics inventariats o a menys de 150 metres d’aquests. Girona encapçala el rànquing de comarques amb més afectacions, seguida de Tarragona, Lleida i Barcelona.
Els detectors de metalls continuen sent l’eina preferida pels anomenats arqueofurtius, tot i que el seu ús està restringit a professionals. Els responsables s’enfronten a denúncies penals, sancions administratives i confiscació de material.