Aquest estiu farà 25 anys dels grans incendis que van devastar la Catalunya Central. En aquell moment, molts pobles van perdre el que era la seva millor riquesa, el patrimoni natural. Tanmateix, el foc va servir per descobrir un patrimoni que fins aleshores era bastant desconegut: l'arquitectura i escultura del Barroc. Precisament per reivindicar aquest patrimoni i dinamitzar la vida cultural d'aquestes poblacions, fa sis anys va néixer el festival Espurnes Barroques. Cada any s'hi programen concerts de música antiga en indrets poc coneguts.
Un d'aquests concerts serà el que tindrà lloc aquest diumenge a les 6 de la tarda a les tines de la vall del Flequer. Es tracta de la Cantata dels pagesos, de Johann Sebastian Bach. El concert, tal com explica a l'ACN el director del Bachcelona Consort, Daniel Tarrida, serà una cantata amb 24 moviments breus, que estarà dividit en quatre blocs temàtics. Entremig d'aquests blocs, Miquel Desclot anirà recitant poesia lligada al concert, amb temàtiques que giraran al voltant del bosc, els pagesos, el vi o els incendis.
Tarrida ha explicat que la música de Bach pot ser molt "complexa i inaccessible", però, en aquest cas, "és la seva música més popular i lúdica" i això, segon ell, "la fa molt propera". A banda del poeta Miquel Desclot i la ballarina Anna Romaní, al concert hi actuarà la Bachcelona Consort, una formació amb cinc músics -violí, viola, celo, clavecí i flauta traverso- i dos solistes vocals.
De la seva banda, la ballarina i coreògrafa especialitzada en dansa barroca, Anna Romaní, ha explicat que per crear les danses que es podran veure durant l'espectacle s'ha inspirat en la música, però també en l'espai. De fet, Romaní diu que el paisatge de la vall del Flaquer l'ha influït a l'hora de crear l'espectacle i l'ha "inspirat" per fer les coreografies. "Estic molt acostumada a treballar amb músics en directe, però no tant a ballar en un exterior tan feréstec", reconeix Romaní, que explica que els ballarins son molt conscients de la importància que té el lloc a l'hora d'actuar. "Aquesta consciencia fa que sempre tinguis l'antena connectada, sempre tens en compte l'espai on estàs", descriu.